Жега във властта! Най-важното решение за минималната заплата

Тристранката обсъжда предложението на социалния министър

Жега във властта! Най-важното решение за минималната заплата | StandartNews.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание от 11:00 ч. Ще бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната от 1 януари 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика, съобщиха от правителствения пресцентър.

Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари.

В момента тя е 933 лв. Общественото обсъждане на проекта на постановление беше до 26 септември тази година.

Според разпоредбите на Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година. По закон новата минимална заплата за следващата година се определя до 1 септември на настоящата. 

При размер от 1077 лева минималната заплата ще се увеличи със 144 лева спрямо сегашната, което е ръст от 15,4 на сто. 

Определянето на нов, по-висок размер на минималната заплата, е фактор за повишаване на жизненото равнище на най-нискодоходната част от пазара на труда, се посочва в доклада към проекта на постановлението.

Синдикатите и бизнесът обаче са на противоположни позиции. КНСБ подкрепя предложението на правителството, но настоява занапред минималната заплата да се обвърже с така наречената заплата за издръжка. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха, че размерът от 1077 лева е неадекватен и не съответства на референтните стойности, определени в Директивата за минималните заплати в Европейския съюз. 

От работодателската организация настояват Народното събрание да отмени разпоредбите от Кодекса на труда, които регламентират механизма за определянето на минималната заплата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай