Жега с цените. Попарват ни с газ, ток, парно и топла вода

Голямото поскъпване започва от днес

Жега с цените. Попарват ни с газ, ток, парно и топла вода | StandartNews.com

Жега с цените. Голямото поскъпване започва от днес. Токът, парното, топлата вода и газът скачат и то с много. Точните увеличения ще станат ясни по-късно през деня след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. От регулатора вече предупредиха, че скокът ще е по-голям от предварителните изчисления, които предвиждаха поскъпване на топлоенергията средно с 10%, на тока - с 3 на сто и на газа - с 4 процента.

Още миналата седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че предстои значително поскъпване на парното и топлата вода от юли. Той обясни, че цените зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на сто на европейските борси, на петрола, който е скочил с 50  процента на световните пазари и на въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено.

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай КЕВР не желае, но ние сме принудени по причина, че ценообразуващите елементи сме длъжни да ги отразим“, каза Иванов, цитиран от БНР.

Така най-голям скок на цените ще има при парното и топлата вода и той ще е по-голям от предвижданите средно за страната 10 процента.

Цените на топлоенергията се определят за едногодишен период и до следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита, които ще се увеличат малко повече от планираните 3 на сто. За разлика от тези две цени, цените на газа се определят всеки месец. Преди 20 дни беше изчислено, че синьото гориво трябва да поскъпне с 4 на сто, но най-вероятно скокът ще е близо 10 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай