Жега през септември. Какво време ни очаква

Температурите ще са от 3° и 35°

Жега през септември. Какво време ни очаква | StandartNews.com

Септември ще е отличен за късно море. Деветият месец ще ни радва с циганско лято, сочи дългосрочната прогноза на НИМХ. Есента обаче идва и сутрините ще са хладни. Понякога денят ще започва с 3 грасува температура, за да стигне в ранния следобед до 35 градуса.

Средномесечни температури около нормата през септември, очакват синоптиците от.

За равнините те са между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, по-високи по Черноморието, предава Нова тв.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

През първите 10 дни от месеца температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13-и и в края на десетдневието, когато се очаква на места да превалява. Температурите ще се понижат.  

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 25-и и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани. 

На 22 септември в 22 ч. и 21 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, припомнят от НИМХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай