Вторник,

Завидяха на заплатите на програмистите у нас

От: Рачо Рачев -
A
A
A

1000 лева допълнителен данък върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати, а не произвеждат нищо и специален данък за чуждите фирми, които ги наемат. Тази идея, лансирана в мнение, публикувано във вестник "Дума'', предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

От Асоциацията на софтуерните компании коментираха пред БНТ, че възприемат това като шега. Според тях индустрията трябва да бъде оставена да се развива и така чрез добавената стойност да се увеличава данъчният приход.

В мнението във вестник "Дума", подписана от Танчо Гаргов, се казва, че в България работят около 40 000 компютърни специалисти със средна заплата около 4000 лева. Според автора, те работели предимно за западни фирми и генерирали компютърни програми, които не били реално потребима стока. Казва, че никой не се е научил да яде компютърни програми и предлага въвеждането на специални данъци за програмисти и за чуждите фирми, които ползват този кадрови ресурс. Предлага и връщане на прогресивните данъци и данък от 1000 лева отгоре за програмистите. Така щели да се получат 40 млн. допълнително за хазната.

На статията реагира вицепремиерът Томислав Дончев, който написа с ирония, че предложението трябва да се включи във "Визия за България" на БСП. Компютърните специалисти също реагираха.

"Първо мислехме, че това е фарс, но мислим че програмистите, ИТ индустрията в момента генерират по 24 000 лева на работно място данъчни и осигурителни приходи и е важно тази индустрия да се развие и да се увеличи данъчният приход от развитието на тази индустрия с добавена стойност, а не чрез увеличаване на тежестта върху всеки един индивид", каза Филип Мутафис от Българската асоциация на софтуерните компании.

Според него през следващите пет години ще се удвои данъчният принос към хазната - от 750 млн. лева до 1 млрд. и 400 млн. лева.

"А пък това, че не произвежда нищо, това мисля, че е по-скоро шега. Ако не произвеждаше нищо, никой нямаше да го купува", категоричен е специалистът.

Иначе истинските числа, според асоциацията, са следните - над 30 000 са заетите в бранша и получават средно около 3000 лева. Според Асоциацията има обаче по-важни проблеми в момента. Препоръката на МВФ за увеличаване на максималния осигурителен праг ще "удари" по-голямата част от заетите в бранша и ще създаде непредвидимост, от която големите инвеститори бягат. И най-важното - крайно необходими са младежи, които да станат програмисти и да запълнят многото свободни места в момента.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Написаното като "шега" от другаря Гаргов може да се окаже като добър мотив за борба с буржоазията при бъдещо управление на БСП. Комунистът името си мени, но алчността за чужди пари- не. Програмисти, опичайте си акъла, когато пускате бюлетината, пардон, цъкате по машинките за гласуване.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички