Заради агресията: 10 спешни медици подадоха оставки

Лекарите в Горна Оряховица искат защита след поредното нападение в началото на седмицата

Заради агресията: 10 спешни медици подадоха оставки | StandartNews.com

Масови оставки на спешни медици в Горна Оряховица. 10 лекари депозираха заявления за напускане в знак на протест срещу увеличаващата се агресия срещу тях, съобщи  БНР.

Екипът на областното ръководство на "Спешна помощ" днес е провел събрание, което е продължило няколко часа. Основна тема е била повишаването на сигурността на здравните работници. Но до решение така и не се стигнало.

Медиците реагираха заради нападението от началото на тази седмица. В спешното отделение жена разби с телефона си стата на фелшера Наталия Армянова, докато ня изпълнявала задълженията си по време на нощно дежурство. 

Пред общественото радио фелдшерът Стела Маркова, която работи вече 19 години в системата, заяви, че напуска, защото не се чувства защитена и ходи със страх на работа. 

"Особено нощно време не зная какво ме чака, какво ще се случи и дали ще се върна", каза медикът.

Темата коментира и старшият медицински фелдшер Иван Шишков, който също депозира молбата си за напускане. "Ще видим какви мерки ще се вземат от министерство, от Народно събрание, от прокуратура и тогава окончателно ще решаваме нашата съдба за този филиал. Жалко, че оставяме такова голямо население без медицинско обслужване. Но случаите на агресия напоследък много зачестиха", обясни Шишков. 

В Горна Оряховица спешните медици обслужват 80 000 души. В това число са и жителите на Лясковец, както и част от община Стражица. Десетимата, които подадоха оставки, са 20% от персонала на спешния център. 

"През февруари ще бъде критично, ако колегите не размислят, както ги помолих. Ще направя втори доклад до Министерството на здравеопазването, ще направим усилия тук да променим начина на охрана. Те не са крепостни селяни и когато пожелаят да напуснат, аз освен да ги убеждавам, не мога насила да ги задържа", коментира областният директор д-р Валентина Хаджирадева.

Междувременно стана ясно, че няма нито един кандидат, който да заеме мястото на напускащите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай