Заплатите по света с най-малък ръст от 2008 г. 

В България възнагражденията се увеличават най-много в сравнение със страните от региона

Заплатите по света с най-малък ръст от 2008 г.  | StandartNews.com

Ръстът на заплатите в света през 2017 г. се е забавил до най-слабия си темп от 2008 г. насам, значително под стойностите от времето преди световната финансова криза. Това става ясно от актуалния доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Забавянето в ръста на заплатите, коригиран спрямо инфлацията, достига 1,8% през 2017 г. спрямо 2,4% година по-рано.

Според данните на МОТ, при развитите страни от Г-20 ръстът на реалните възнаграждения се забавя от 0,9% през 2016 г. до 0,4% година по-късно. При развиващите се страни от групата повишението варира между 4,9% през 2016 г. до 4,3% през 2017 г.

„Озадачаващо е, че при икономиките с високи доходи виждаме бавен ръст на заплатите заедно с възстановяване на увеличението на брутния вътрешен продукт и намаляваща безработица. И първите признаци предполагат, че бавният ръст на възнагражденията ще продължи и през 2018 г.“, посочва генералният директор на МОТ Гай Райдър.

По отношение на България организацията цитира данни на Националния статистически институт, според които през 2017 г. номиналната средна заплата у нас е била 1060 лв., а година по-рано - 948 лв. година по-рано. Ръстът на реалната заплата у нас също се ускорява до 10,5%, при 9,5% година по-рано.

Спрямо останалите страни от Източна Европа, у нас ръстът на реалните възнаграждения за периода от 2008 до 2017 г. е най-голям – 7,3%, при средни стойности за региона от 3,4%.

През последните 20 години средната реална заплата почти се е утроила в нововъзникващите и развиващите се държави от Г-20, докато при развитите увеличението е от само 9%. Въпреки това в много икономики с ниски и средни доходи неравенството във възнагражденията остава високо и заплатите често пъти са недостатъчни за покриването на нуждите на служителите и техните семейства.

По отношение на разликите между възнагражденията на мъжете и жените докладът установява, че в световен мащаб дамите продължават да получават средно 20% по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай