Заплатите на имамите ще се повишат с 20%

Главното мюфтийството е превенция срещу навлизането на радикални елементи в страната, каза Джелал Фаик

Заплатите на имамите ще се повишат с 20% | StandartNews.com

ФОТО: бТВ

  • Главното мюфтийството е превенция срещу навлизането на радикални елементи в страната, каза Джелал Фаик

Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия месец с 20% и да достигнат минималната работна заплата в страната. Това каза в интервю за bTV Radio главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Решението за увеличението е взето в началото на февруари, но първият транш от субсидията се очаква този месец. Това ще позволи през май увеличението да стане факт, стана ясно от коментара на Фаик.

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха първо да се опростят дълговете на мюсюлманското вероизповедание в размер на над 8 млн. лева. След като обаче това предизвика обществено недоволство, управляващите решиха да разсрочат дълговете.

Фаик отказа да коментира изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че от Анкара са се намесили при приемането на законодателните промени. Но допълни, че доколкото знае, преводът на изказването не е бил правилен.

Главният секретар подчерта, че мюфтийството е превенция срещу навлизането на радикални елементи в страната. Ако тези дългове бяха опростени, щеше да е още по-добре, но и този вариант с разсрочването е приемлив, посочи Фаик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай