Заместник-кметове загряват за изборите

Поне 5 градоначалника от областните градове на ГЕРБ са на дузпата, в играта влизат и губернатори

Заместник-кметове загряват за изборите | StandartNews.com
  • На много места вицетата може да се окажат титуляри след броенето на пилците и бюлетините наесен

  • Поне 5 градоначалника от областните градове на ГЕРБ са на дузпата, в играта влизат и губернатори

Седмица след като президентът Румен Радев издаде указа за кметски избори на 27-ми октомври, в партиите още цари затишие. В ГЕРБ подготвят общите събрания, на които според новите указания на лидера Бойко Борисов, трябва да присъстват не само партийни членове, но и широката общественост. Повечето от сбирките ще са през август, но част от структурите ще излязат с предложения още в края на юли. БСП започна предварителната кампания с номинации за районни кметове в София и със знаково отстраняване на червения лидер на Варна Борислав Гуцанов. ДПС одобри критериите за кандидатите на Национален съвет. Появи се и първата градска коалиция, която ще издигне независим кандидат за Сопот - досегашния кмет на БСП Деян Дойнов.  
Поне петима от кметовете на областни градове от ГЕРБ вече са на дузпата.

Пловдив със сигурност ще е с нов градоначалник

след като Тотев обяви, че напуска надпреварата. Само преди дни той предупреди съпартийците си, че мястото на никой от районните кметове не е сигурно. Дали обаче това е само негово мнение или и на премиера, не се знае. Защото все още не е ясно дали сегашният кмет ще запази мястото си на областен лидер на партията. Най-големи са шансовете на областния управител Здравко Димитров да е новата номинация на управляващите в града, въпреки че в последните седмици се спрягаше и името на кмета на район Централен  Георги Стаменов.
Димитров се очертава да влезе в позната битка с втория финиширал на стотни след Тотев на миналите избори- кандидатът на НФСБ Славчо Атанасов. На терена влиза и фаворитът на ВРМО Александър Сиди. Изненада се оказа и най-вероятният кандидат от БСП.  По думите на градския лидер на левицата Красимир Трифонов това ще е Николай Радев, който съчетавал партийна лоялност с разпознаваемост, тъй като е дългогодишен общински съветник и директор на Езикова гимназия „Пловдив“.
И ако в града под тепетата политическата картина е почти ясна, то

във Варна мъглата е още гъста

Двете възможни кандидатури на ГЕРБ са сегашният кмет Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. И зад двамата стоят мощни лобита, но засега с едни гърди напред е настоящият градоначалник.
Посещението на Корнелия Нинова в морския град засили хаоса при червените. Показното отстраняване на сегашния лидер на градската организация  Борислав Гуцанов и назначаването на Иван Иванов със странния прякор - Пилето, без съмнение е ответна реакция на лидера на партията заради липсата на подкрепа на последния конгрес. Не е ясно обаче дали рокадата в града не нарушава устава и дали това няма да  отпуши кавги за легитимност през следващите месеци. Иначе, отсега е ясно, че последната дума ще е на шефа на предизборния щаб Кирил Добрев.   
Най-голямата изненада сред дунавските общини на ГЕРБ дойде от Русе. Местни медии прогнозираха, че сегашният кмет Пламен Стоилов отпада като кандидатура, а най-вероятен наследник ще е сегашния заместник- кмет по устройство на територията инж. Димитър Наков.
Според техни източници след конгреса на управляващите,

Бойко Борисов е снел доверието си от Стоилов

Това е станало по време на среща на 6 очи, на която Борисов е благодарил на досегашния кмет за двата успешни мандата, но е бил категоричен, че няма да допусне занапред партията да се компрометира заради безразсъдни постъпки от страна на кадри на ГЕРБ. Цитират се лични отношения, но едва ли те са на преден план. Борисов има за какво да е недоволен от Стоилов. Държава изсипа милиони за преобразяването на града, но досегашния кмет така и не успя да спечели уважение на съгражданите и доверие на инвеститорите.
Силният човек там безспорно е Пламен Нунев, познат като човек на Цветан Цветанов, но също така и в добри отношения с Борисов. През последните 8 години той бе и реалният кмет на областния град, така че евентуална кандидатура на Наков ще означава и нова подкрепа за Нунев.
След червената лампа, която Борисов светна за Плевен, никой не си прави илюзията, че решенията ще се взимат на местно ниво. Същото важи и за Видин, макар че кметът Огнян Ценков успя да засили икономическите обороти на града, а депутатът Владимир Тошев със сигурност ще настоява да няма промяна.
Единствените сигурни кметове на областни градове от Северна България са Юлиян Найденов- на Силистра и  Калин Каменов – на Враца. Управниците на Търговище, Шумен и Разград тепърва ще минават през отсяване. Корнелия Маринова от Ловеч и Таня Христова от Габрово запазват големите си шансове, но Даниел Панов от Велико Търново е с минимални. Лошият резултат на евроизборите в бастиона на Цветанов, липсата на нови стратегически инвеститори и промяната в походката на председателя на Сдружението на общините завъртяха рулетката за кмет на града с нови играчи.
Независимо от по- високите доходи и по-големия ръст на икономиката в Южна България, само кметът на Стара Загора Живко Тодоров и колегата му от Сливен Стефан Радев са със сигурен билет за предстоящата надпревара.
Разбира се, кметът на Бургас Димитър Николов е извън всякаква класации, защото той се гони единствено със себе си за рекорден резултат.
За разлика от Сливен, където градът успя да избегне фалита след 4-годишното БСП управление, Ямбол след три мандата на кмета от ГЕРБ Георги Славов е пред нов рестарт. Смяна на градоначалника най-вероятно ще има и в Смолян, където Николай Мелемов се готви да остъпи мястото си в напреварата на заместника си, който вече успешно мина през една кампания като кандидат за евродепутат.              
За Хасково, другото болно място на ГЕРБ, засега загрява областният управител Станислав Дечев. Колегата му в Кърджали – Никола Чанев пък ще бъде най-вероятният съперник на сегашния градоначалник Хасан Азис, който

вече има всички шансове да управлява за пети път града

и то с резултат, по-добър дори от предишните избори.
Колоните по магистрала Струма засега осигуряват спокойствие на кметовете в Югоизточна България. Вяра Церовска е сигурна кандидатура. Петър Паунов и Атанас Камбитов – също.  Изненада може да се чака само от кметове на Благоевградско и то не от общите събрания, а от централата.
Голямата интрига, разбира се, остава в София. Мая Манолова може и да се яви на изборите, но вече е почти ясно, че не чака подкрепа от БСП. Оказа се, че червените ще заложат на експерт, работил успешно в частния бизнес, а след това и в държавно предприятие. Макар Йорданка Фандъкова още да не е обявила окончателно решението си, социолозите вече й дават 10 процентни пункта разлика аванс пред омбудсмана. Слави Трифонов отново засилва съспенса, а напъните на Тома Белев да получи зелена светлина на Демократична България показват, че мераците са огромни, но изненада не се очаква.     

Четете още анализи, интервюта и мнения в петъчния "Стандарт"    

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай