Петък,

Законът “Пеевски“ върна 1,25 млрд. лв. в КТБ

От: Редактор -
A
A
A

Законът „Пеевски“ е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ над 1,25 млрд. лв. това стана ясно от съобщение на банката. В него се посочва, че постъпленията в трезора са се увеличили с 125 млн. евро. След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, вчера (7 май 2020 г.) по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Положителната развръзка е огромен успех както за синдиците на КТБ АД (н), така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания към КТБ АД (н).

Финансови специалисти от КТБ уточняват, че съществена роля за връщането на парите е изиграл именно законът „Пеевски“, с който се спира вторичният грабеж на фалираната банка.

Съществен принос за това имат приетите през 2018 година от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 г.

Промените бяха внесени от депутатите Делян Пеевски,  Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Преди две години синдиците обявиха първата частична сметка за разпределение в размер на 570 млн. лева. Парите по нея са почти напълно прехвърлени по сметките на кредиторите на банката в съответствие с дела им в общия размер на дължимите от банката средства, като най-голямата сума - близо три четвърти от парите, отива във Фонда за гарантиране на влоговете.

С новопостъпилите средства, синдиците могат да обявят нова подобна и дори по-голяма сметка за разпределение - до 700 млн. лева, да им останат пари за покриване на възможни финансови претенции по съдебни спорове и средства за издръжка на продължаващата процедура по несъстоятелност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Иван Захариев

Значи остават още около три милиарда, потънали в джобовете на Цветан Василев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички