Заговор "Олигарси" срещу държавата

Аферистът Цветан Василев влезе в ролята на Дебелата Берта, Прокопиев стреля през Христо Иванов

Заговор "Олигарси" срещу държавата | StandartNews.com
  • Аферистът Цветан Василев влезе в ролята на Дебелата Берта, Прокопиев стреля през Христо Иванов
  • Димките на Божков активираха Нинова, Манолова, Слави и Цветанов

Няма вечни приятели, нито вечни врагове. Има само интереси. Доказаха го трима души с тежки обвинения - Васил Божков, Цветан Василев и Иво Прокопиев. Дали и как пътищата им са се пресичали, познават ли се, пушат ли заедно пури, не е важно. Защото целта им да раздрусат държавата ги направи първи ортаци. И дори да не си пишат по Вайбър, днес действията им са брилянтно координирани - от Дубай, през София до Белград.
Канонадата започна с дубайски сигнал до прокуратурата, президента, парламента, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, политически партии и посолствата на САЩ и Великобритания в България. В него обвиненият в 18 най-тежки престъпления бизнесмен твърди, че за три години от 2017 г. до края на 2019 г. бил предал "директно" на Владислав Горанов и на Бойко Борисов над 60 милиона лева - "по тяхно директно искане и разпореждане".
Случайно или не сигналът тутакси се появи във всички

болтчета и бурмички от медийната машина около Прокопиев

като всеки от сайтовете гарантира, че "разкритията" са негови. Сензационно, нали. Да, обаче това не хвана търсения от тях декиш. Под прозорците на Борисов не се събра гневно множество от хора, които искат да го разкъсат на секундата. А въпросът на Горанов кога някой си е помислял, че може да нарежда на вездесъщия Божков, накара много хора да си припомнят героите и прийомите на прехода. Черепа също показа, че не ги е забравил. Затова по модела "кукла" от Магурата вкара съспенс в играта, включвайки героиня.
Обяви, че пиарката от години на Борисов Севделина Арнаудова е посещавала офиса му на "Московска" 43 ежемесечно. Така олигархът пося съмнението, че тя е била ръцете, чрез които Божков е платил директно над 60 милиона лева. Вкусно, и още как. Форумите мигом завряха от сюрреалистични сюжети до бакалски сметки, подклаждани умело от администраторите на дълбоко възмутените сайтове. Първо спореха за размера на сакове, които са побирали по 166 пачки със столевки. После фантазираха на кое място са чакали патрулките, за да не й откраднат плячката по пътя. Накрая, започнаха да питат колко пари е прибирала Арнаудова за посредничеството.
Отговорът на последния въпрос не закъсня със снимка, публикувана от приятелите на Прокопиев. Малката спретната къщурка за 1,2 милиона в Бистрица изкара само за една нощ Арнаудова от приказката за Шехерезада и я вкара в аферата „Апартаментгейт“. Няма начин Божков да не е бил наясно с данъчните декларации на семейството и да не е предвидил, че тя с конкретни цифри ще докаже както произхода на доходите си, така и обслужването на кредита. Затова и медиите под шапката на Пропокиев побързаха да сложат клеймото „Може да е законно, но не е морално“ и направиха безсмислени числовите обяснения.
Тази историята с Арнаудова изобщо не целеше само личната й дискредитация. Божков нагледно показа на Борисов как може публично да отстрелва един по един приближените му и то без съпротива от медиите, които уж са му на разположение. Години наред те ласкаво я наричаха „Севито“, но изведнъж свалиха наколенките и тя се превърна в „пиарката на Борисов“. За нея се пише официално и дистанцирано като се следва любимата фраза на умните и красивите "Свобода на словото".
По-същия начин, както обръщението „Влади“ изчезна след 10-годишна комуникация на медиите с Горанов. А в интервютата му въпросите за кризата се превърнаха в дефицит за сметка на теми с марката Божков. Защо ли? Олигарсите най-добре знаят, че най-прекият път към отслабването на финансовата дисциплина е залп от удари по ковчежника. Затова беше и репликата на Горанов: „Ако има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир".
Никой от тримата олигарси обаче няма намерение да слага край на представленията. Нещо повече –

сергиите им все повече пълнят политическия пазар

Антикварите твърдят, че най-търсени от началото на годината са изданията на „Капитал“. Да не си помислите обаче, че е нараснал интереса към Прокопиев. Става дума за най-омразното четиво на кръжеца му, което техните авери - либерали по Европа, горяха на кладите в прохождането на демокрацията.
Изведнъж обаче се оказа, че либералната пазарна формула се сгромоляса и държавният капитализъм по Маркс сега трябва да се нагоди към 21 век.
Божков, който е по антиките, със сигурност има ценни екземпляри от трудовете. И на принципа "Количествените натрупвания водят до качествени изменения", реши да насити пространството с димки.
На фона на снимки от легендарния син митинг на Орлов мост той заяви, че иска промяна. Ден по-късно зададе и въпрос: Ще ме подкрепите ли за политически проект". Намекът е повече от очевиден – преди 30 години Съюзът на демократичните сили детронира тоталитарното БСП, сега този проект ще измете авторитарния ГЕРБ.  

Ако Божков е новото СДС

то тогава не е имало смисъл от последните три десетилетия. Не сме си научили уроците, историята се повтаря. За дисидент се обявява галеникът на прехода. А около него кохортата от обвиняеми олигарси ще се нарежда на нова кръгла маса, за да променят чл.1 на Конституцията като узаконят во веки веков ръководната роля на Държавна сигурност.
Паролата за участие в предстоящата историческа сбирка вече е записана като първа точка в политическите цели на Божков – върховенство на закона. Музика за ухото на Костов, Прокопиев, Цветан Василев и всеки, който е имал, има и ще има проблеми с правосъдието. И не само. В партийния си позив, като последна точка, Божков изтри ревизията на прехода, която трябваше да осветли золумите на приватизацията, а сложи в основния фокус пълната проверка на кабинетите на Борисов. 
Общият враг е ясен – Борисов. Фронтът срещу него се очерта в рамките на по-малко от 24 часа.
Писмо на Божков до БСП възбуди Корнелия Нинова до степен да се размечтае за партизанско движение и всенародна подписка срещу кабинета. Публикуван негов смс до премиера имаше за цел да убеди публиката, че Мая Манолова не е била негова проекция. Но малко след това самата тя побърза да потвърди за среща „с уважавания бизнесмен“ и още преди него да съобщи как ще иска до дупка пълна ревизия на управляващите.
Изведнъж за себе си напомни и Слави Трифонов, чийто проект в последните месеци бе на трупчета. Дългия, който в коронакризата взе на мушка Националния оперативен щаб, публикува писмо на главния му опонент Атанас Мангъров, с което радетелят на масовото заразяване с коронавирус кани НОЩ на публичен дебат.
Общата вакханалия срещу властта извади на преден план дори Цветан Цветанов, който порица Борисов, че управлява ГЕРБ на принципа успехът е личен, провалът - общ. Бившият втори в ГЕРБ дори хвърли ръкавица към бившия си началник като заяви, че до два три месеца ще каже за неговия политически проект.
Общата омраза към Борисов го събра по оръжие с отколешния му враг – Румен Радев. След изказването си „Ако аз управлявах нямаше да се краде“, президентът заби пореден пирон с фразата „обвиняемият звучи по-убедително от обвинителите си“.
Прокопиев светкавично задейства болтчетата си на най-скоростните обороти. Едни се надпреварват да препечатват постовете на Божков, втори вадят грижливо събрани видеозаписи от месеци, за да окалят земеделския министър Танева пред Европа, трети осветиха съпруга на външния министър Екатерина Захариева като архитектурния злодей на Алепу.
Проваленият правосъден министър Христо Иванов също бе задействан по телевизиите, за да нарече Иван Гешев – главна бухалка в страната.
Накрая, получил позивна от новите си градски приятели,

в ролята на "Дебелата Берта" от Белград

влезе аферистът на века Цветан Василев. В пространно интервю банкерът - беглец от правосъдието изсипа огън и жупел срещу човека, който извади на показ всичките му афери. Пяната в устата му е разбираема – докато се скрие в Сърбия и плете паяжина, за да докопа свежо финансиране от „Дунарит“, Пеевски  дарява милиони, за да помага на лекарите и внася закони, с които да подкрепя младите семейства. А Черепа, както Василев с открито пренебрежение наричаше Божков във времето, когато си вярваше, че управлява 15 процента от БВП, сега събра микрофоните и го остави само като припяващ в опозиционния хор.   
Омразата обаче му изигра лоша шега, защото направи важни признания - че е финансирал TV7, нещо което години наред отричаше. И че TV7 и бТВ са водели разговори за сливане с главен източник на средства отново Василев. Така лъсна истината къде са потъвали милионите от КТБ и защо днес бТВ е първа трибуна на олигарсите с обвинения. На пух и прах се разби и тезата му, че искал да прави партия, за да свали порочното управление на Борисов. Оказа се, че е мечтаел да седне на неговото място. „Ако Борисов може да е премиер, защо аз да не мога“, пита уж невинно банкерът-беглец. В напереното му държание става ясно, че тази нереализирана мечта измъчва нощите му много повече отколкото вината за заграбените милиони и унищожените човешки съдби покрай източването на КТБ.    
Заговорът на олигарсите срещу Борисов е в пълен ход. Че Божков се радва на последователи, две мнения няма. Привлича като магнит всеки олигарх, на когото държавата е сложила прът в делата и всеки маргинален политик, който иска да попадне под прожекторите. Тепърва ще става ясно дали походът е само срещу правителството или се цели много по-далеч – събаряне на държавата. В политическите цели на олигарсите ясно се прочита мъст, но не и формула за спасение. За тяхно съжаление, поколението, преживяло прехода, все още е живо. И помни как СДС дойде с надеждата за по-добро бъдеще. И как залезе, когато се оказа, че и то е приватизирано.      
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай