Забраниха джипове до Рилските езера

Шофьорите, които возят туристи на разходка, готвят протест

Забраниха джипове до Рилските езера | StandartNews.com

От 13 август се забранява качването на джипове до Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

Шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, се готвят за протест, тъй като според тях тази забрана нарушава правата им. Пътят, който те използват, е общински, съществува от 80-те години на миналия век и не може да им бъде забранявано да се придвижват по него, твърдят те. 

Клиентите им са хора, които се страхували да използват лифта. Шофьорите не плащали данъци за своята дейност и не издавали касови бележки, защото "нямали основание". Цената за курс до Рилските езера или обратно е 15 лева. Средно правят по два курса на ден.

"Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаме защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират", посочват шофьорите.

От парка обясниха, че се извършва рехабилитация на пътеките

В края на юни месец туристи завариха багер в близост от езерото "Бъбрека" в Рила. След бурно възмущение работата на тежката строителна техника бе спряно, като по темата се изказаха и премиерът Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев, за когото се знае, че е запален планинар.

От Национален парк "Рила" обясниха, че са започнали рехабилитация на пътеките в района, както и спасяването на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток, включително и с джипове, пише money.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай