Президентът: Националният ни суверенитет няма цена

Президентът коментира много актуални теми пред бТВ

Президентът: Националният ни суверенитет няма цена | StandartNews.com

От първостепенна важност е за България да защитава своя национален суверенитет. Това каза президентът на  страната Румен Радев  в предаването "Лице в лице" по бТВ. Поводът е т.нар. шпионски скандал, в резултат на който руски дипломат бе изгонен от страната, друг въобще не получи виза, а шефът на Движение "Русофили" Николай Малинов се сдоби с обвинение.

Президентът посочи също, че няма значение цената,  когато става въпрос за националната сигурност.

Румен Радев  коментира и избора на главен прокурор, избора на нов шеф на КПКОНПИ, експертът в посолството на САЩ,който ще отговаря за върховенството на закона, Също така "Турски поток" и сделката за покупката на F-16.

Той поясни, че братът на Иван Гешев - Георги, отдавна не е в екипа на неговата пряка охрана от НСО. Практика било да кани събеседниците, преди да подпише указа за тяхното назначаване, какъвто бил случая с Иван Гешев.

За указа за предсрочното освобождаване на Сотир Цацаров, Радев беше лаконичен :"Следвам процедурата".

Изпращането на човек в US-посолството по върховенството на закона пък давало ясен знак от страна на Държавния департамент, че в България корупцията по високите етажи на властта не се наказва, стана ясно от думите на президента.

Процедурата при покупката на самолетите F-16 бе определена от Румен Радев като непрозрачна. Той би бил против и сделката с "Грипен", ако  тя се е провела по същия начин.

Радев коментира и думите на руския президент Владимир Путин , че "Турски поток" много се бави и може да ни заобиколи. По думите на Радев не трябва да се съобразяваме със заплахите на Путин, а с нашите интереси и дали след провала на "Южен поток" ще останем на европейската газова карта като държава, транзитираща газ.

Той се надява скоро да бъде готов конектора с Гърция, който ще даде макар и минимална диверсификация.

В началото на декември Румен Радев  предложил на Тръмп, когато купуваме от САЩ, да получим стабилна подкрепа на американското правителство за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай