Македонският елит е виновен за проблемите

Ако историците там не са пълни зомбита, много добре знаят за какво става дума, казва проф. Павел Павлов

Македонският елит е виновен за проблемите | StandartNews.com
  • Политиката ни спрямо съседите продължава да върви след събитията
  • Ако историците там не са пълни зомбита, много добре знаят за какво става дума, казва проф. Павел Павлов

Германия носи вина за представянето ни като спирачка на Скопие за ЕС

Езикът на омразата продължава да се вихри в македонските медии

Антибългарското чувство на съседите е създадено от сръбската пропаганда преди сто години

- Проф. Павлов, дали е възможен компромис между България и Република Северна Македония на следващото заседание на междуведомствената комисия в края на седмицата, след като ги спряхме за ЕС сега?
- Първо, аз не мисля, че ние сме ги спрели. Ние просто казахме неща, които трябваше много отдавна да бъдат казани. Не става дума само за българската дипломация и за българското правителство. Но дори в това, което в Македония бе гръмко разтръбено като вето, като спиране, едва ли не като "прът в колелата" - това е крайност. Всъщност от наша страна отново бе декларирана тази добронамереност, която България от много време проявява към Република Северна Македония от самото й раждане на политическата карта на света, тъй като първата страна, която призна тази нова държава, е България. Така че в никакъв случай не възприемам това стигматизиране на България, особено в македонските медии, където езикът на омразата продължава да се вихри.
А иначе такъв компромис е напълно възможен с оглед на самите формулировки, предложени от България. Тези формулировки не оспорват правото на всеки човек в Македония да се чувства такъв, какъвто е, и да смята езика си за такъв, какъвто той го разбира. Но при тях категорично се изключва българското. Има един криптоюгославизъм, ако мога така да се изразя, скрит югославизъм, и това нещо продължава. Аз разбирам ръководителите на Македония в момента, особено Зоран Заев и Стево Пендаровски, които наистина са хора, проявяващи добра воля към България. За режима на Груевски това категорично не можеше да се каже. Но не мога да приема да се откажем от собствената си история и едва ли не от собствената си идентичност в името на това, да признаем на някого някакви илюзорни права. Ние не ги отричаме. Още когато България призна Република Македония, никой не отричаше правото й на държавност и на свой път на развитие.
- Тоест съгласие може да има?
- За голямо мое съжаление, ние допуснахме да бъдем представени в Европа като спирачка за приемането на Македония в Европейския съюз. Голяма вина за това има Германия. Държавата, която най-много лобира за европейска ориентация на Македония, е именно България. Това е факт, правили сме го в продължение на целия период на съществуването на съвременната държава Северна Македония.  В същото време Германия възприема промакедонските постановки. Това е абсурдно. Това е държавата, на чиято страна участвахме в двете световни войни и това на практика ни доведе дотам, да загубим Македония. Съжалявам, че го казвам така директно, но е факт. А в момента Германия подкрепя поведението на Македония, тоест липсва равнопоставено отношение. А в момента все пак член на Европейския съюз е България, не е Република Северна Македония. И именно у нас европейските ценности все пак присъстват, докато в Република Северна Македония не ги забелязвам особено много.  Доколкото успявам да видя, там продължава да властва старият модел на Югославия.
- В същото време обаче Зоран Заев в последните дни смекчи тона към България. Но в обществото на Република Северна Македония продължава да се шири една вълна на омраза към страната ни...
-  Най-абсурдното е, че партията, която е поставила в името си гръмката абревиатура ВМРО, диктува една кампания, насочена срещу България. И това е най-позорното нещо - партия, която е наследник на български революционни комитети, в момента робува на чужди интереси. И прокарва политическите интереси на Русия през Сърбия.
- А смятате ли, че Брюксел разбира същината на спора между България и Северна Македония?
- Тези твърдения, че Брюксел не ни разбира, светът не ни разбира, в случая имат известно основание. Нашата пропаганда, казвам го в добрия смисъл на думата, не е на нужното равнище. Обаче нека все пак да не забравяме, че Брюксел притежава огромен експертен потенциал. Имат експерти за нашия регион, за които не би трябвало да е тайна каква е историята ни, и че в крайна сметка македонският е на основата на българския. Много е популярно даването на примери с Германия и Австрия, Молдова и Румъния, Кипър и Гърция. Ами това сравнение е още повече в наша полза. В Австрия никой няма да каже, че не е австриец, но и няма да каже, че езикът му не е германски. Ако го направи, в най-добрия случай ще буди съжаление у околните. Тук  дори се отрича, че езикът е създаден на основата на български. Тоест, веднага започва да се вихри онова категорично антибългарско чувство, създадено от сръбската пропаганда преди сто години, после доразвито от Югославия на Тито и накрая в постюгославския период - че българите са хора втора ръка, че те нямат своя сфера на влияние. Изсипаха се много грозни квалификации от шефа на македонската информационна агенция. И, слава Богу, че го уволниха, защото такъв език на омразата в България не би бил възможен.  Ние, като европейска държава и най-близката родствена държава, сме длъжни да помагаме за нормализация на нещата в Македония.
- А обикновените, тоест политически неангажирани хора, как възприемат по-скоро спора?
- Обикновените хора в Македония, каквото и да се крие под тази дума, имат много добро отношение към България. У нас много често се казва "Те ни мразят" - нищо подобно. Аз много пъти съм бил в Македония, бях и председател на Агенцията за българите в чужбина, имал съм много дипломатически контакти. В голяма степен гражданите на Македония, които взеха български паспорти, донякъде се чувстват българи. Разбира се, има и такива, които са го направили по някакви меркантилни съображения. Но дори и хората, които вземат паспорти с комерсиални съображения, чувстват някаква съпричастност към България. Защото могат да го направят и в друга страна, а те са избрали нас. Вината на България е, че създаде корупционни вериги, че създаде възможности за продажба на българско гражданство. Много хора в Македония имат български паспорти, но това само по себе си нищо не означава. В тяхното преброяване няма опция някой да се отбележи като българин. Твърди се, че българското малцинство е 1000 - 2000 души, но това далеч не е така. Под това се имат предвид босилеградчани, които са някогашните икономически емигранти, но дори и те са много повече. Ние не сме опрели пистолет в главата на Македония и не пречим на това, как те осъзнават правото си на идентичност. Но в крайна сметка за това, което се случва, най-виновен е македонският елит. Историците с Македония също са много виновни - ако не са пълни зомбита, повечето от тях много добре знаят за какво става дума. Но аз все пак искам да подчертая, че дори в сегашната твърда позиция на България има една изключителна добронамереност към Македония.
Хубавото е, че в нашето общество за първи път има някаква висока степен на консенсус по тази тема. Всъщност официална България търпи много голяма критика по отношение на неактивната политика към Република Северна Македония. Нашата политика към Северна Македония продължава да върви след събитията. Разбира се, има пречки и от тамошна страна, това не е тайна. Но Коридор номер 8, икономическата и културната сфера се развиват проформа, а всъщност те са най-добрата перспектива за сближаването на двете държави.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай