За първи път от 10 години: Вдигат един данък в София

Въпреки увеличението столицата ще остане с най-ниска такса в региона

За първи път от 10 години: Вдигат един данък в София | StandartNews.com

Нов удар по джоба. ПП-ДБ-СС предлага актуализация на туристическия данък в София. Това стана ясно от брифинг на заместник-кмета Никола Барбутов.

Целта е промотиране на дестинация София и привличане на повече туристи.

Туристическият бранш не е против вдигане на туристическия данък, обяви той. Данъкът не е актуализиран повече от 10 години. Браншът иска таксуването му да става по прозрачен начин.

Барбутов иска София да не е вече така запусната. Взети са мерки за оправяне на тротоарите в централна градска част, подчерта той.

Въпреки увеличението София ще остане с най-ниска такса в региона.

Общинският съветник Пламена Терзирадева припомни, че в момента за 1 звезда е 0,40 стотинки. За 5 звезди стига до 1,20 лева. Таксата се вдига за 5 звезди 3 лева, 1 звезда - 1 лев. Таксата ще е на нощувка за човек.

Вдига се и патентният данък на 250 лева годишно. Сега е 25 лева.

Антон Пенев от общинското дружество "Туризъм" обясни, че то ще стане Visit Sofia. Винаги до момента дружеството е било недофинансирано, коментира той. Бюджетът на предприятието е доста ниско, заяви Пенев. Той очаква нов по-висок бюджет на дружеството, с което да се наемат и качествени кадри.

Липсва ни базова туристическа инфраструктура, подчерта Пенев. Трябва да осигурим промотиране на дестинацията, каза той като подчерта, че цел е София да стане събитийна дестинация.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай