За месец яз."Студена" повиши обема си с 2 млн.куб.м

Очаква се заради грипа и коронавируса водният режим да бъде облекчен

За месец яз."Студена" повиши обема си с 2 млн.куб.м | StandartNews.com

За последния месец язовир "Студена" е увеличил обема си с над 2 млн.куб.метра и към днешна дата е 6 078 000 куб.метра вода. Пореден рекорден приток е отчетен през изминалото денонощие - 4698 л/сек. при разход от 259 л/сек.

Заради грипната епидемия и коронавируса се очаква да се вземе решение действащият в момента в Перник воден режим да бъде облекчен.

На заседание на Областния консултативен съвет за превенция и предотвратяване разпространението на коронавируса е обсъдено предложението до преминаване на инфекцията да бъде въведен по-лек воден режим, като водата се спира само нощем.

За целта ВиК ще изготви разчет, който ще представи в Министерството на околната среда и водите. Кметът ще утвърди новия режим след като ековедомството разреши потреблението да бъде увеличено.

Според действащия в момента режим перничани имат вода само по седем часа в денонощието. Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. кубика. Идеята бе след пускането на вода по трасето от Мало Бучино водоподаването от „Студена” да бъде спряно, за да може язовирът да се напълни по-бързо. На фона на последните събития обаче вероятно ще се наложи промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай