Въвеждат видеонаблюдение в автошколите

Така ще се следи дали реално курсистът получава тези часове и съответно дали наистина изминава необходимите километри

Въвеждат видеонаблюдение в автошколите | StandartNews.com

За пресичане на корупцията при подготовката на шофьори и за да се гарантира, че обучението се провежда коректно, се предвижда въвеждането на система за видеонаблюдение как протича самото обучение в автошколите. Това стана ясно днес, след като представители на автошколите проведоха среща с транспортния министър Росен Желязков.

Дамян Войновски от Автомобилната администрация обясни: "За съжаление има автошколи, които не дават пълния обем часове, необходими за обучение, и по този начин намаляват цените. Съответно и техните кандидати невинаги са добре подготвени. Искаме да въведем система, чрез която да се следи дали реално курсистът получава тези часове и съответно дали наистина изминава необходимите километри в градска или извънградска среда, за да се убедим, че той е получил това обучение. За съжаление в 25-30 минути, колкото трае изпитът, невинаги може да се видят всички ситуации, в които може да попадне един курсист. Няма как да бъде проверен при лоши метеорологични условия дали кара добре, извън населено място…".

От пресцентъра на Министерството на транспорта уточниха, че се обсъжда идеята за създаване на контролирана среда в рамките на практическия изпит, така че да бъдат ясно идентифицирани грешките, които прави водачът. Обмислят се и варианти за въвеждане на единна интегрирана информационна система, която да обхване целия процес - от подготовката до изпита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай