Втори пенсии по наследство? Ето кои

Втората пенсията на бъдещите пенсионери ще се определя на база

Втори пенсии по наследство? Ето кои | StandartNews.com

Втората пенсията на бъдещите пенсионери ще се определя на база: средствата в индивидуалната партида, натрупани към датата на определянето й, в зависимост от направените вноски, и другите постъпили средства, доходите от тяхното инвестиране и от събраните такси и удръжки.

Новоприетият закон е изцяло в услуга на осигурените лица. Текстовете им дават възможност да избират различни видове плащания, някои от които имат предвидени условия за унаследяване, а други не.

От една страна, еднократните и разсрочени плащания се унаследяват по закон. При разсрочените плащания, в случай на смърт на осигуреното лице, на наследниците се изплаща еднократно сумата на дължимите плащания на починалия, които би трябвало да се правят до края на периода.

От друга страна, пожизнените пенсии е предвидено да бъдат три вида и всяко осигурено лице има право да избере един от тях

При пожизнена пенсия с гарантиран период и при пожизнена пенсия с период на разсрочено изплащане до навършване на определена възраст. В тези случаи на наследниците се изплаща еднократно настоящата стойност на дължимите плащания до края на тези периоди. Третата възможна за избор пенсия, това е видът пожизнена пенсия е без унаследяване.

Наследяването е на база на натрупаната сума по партидата, вида и размера на пенсията за всяко лице, вписани в подписания с него договор

Няма различен регламент на закона, когато възникне право за ползване на парите от партидата - винаги се изплаща цялата сума или на наследниците или на НОИ и Сребърния фонд. В случай на превод към НОИ и Сребърен фонд обаче наследниците губят право да получат натрупаните пари по партидата.

Кандидат-пенсионерите имат право в рамките на графика да си прехвърлят пенсиите както към НОИ, така и от НОИ към частните фондове. Това е добра възможност да се върнат отново във втория капиталов стълб, като си прехвърлят средствата в частен фонд, където те се инвестират благоразумно и се трупа доходност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай