ВСС не иска избор на специален прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде ясен знак, че възнамерява да „замрази“ процедурата за избор на специалния прокурор

ВСС не иска избор на специален  прокурор | StandartNews.com

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде ясен знак, че възнамерява да „замрази“ процедурата за избор на специалния прокурор, който ще има правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Това стана ясно от обсъждането на депозираната в дневния ред на кадровиците за четвъртък точка относно правилата за избор на такъв прокурор.

Както „Правен свят“ писа, миналата сряда Прокурорската колегия имаше известни бележки по съдържанието на правилата – най-вече свързани с времетраенето за изслушване на кандидатите, както и относно това дали те трябва да депозират „концепция“ или по-скоро „виждания и възгледи“ за бъдещата си работа. Сега Пленумът, по предложение на Правната комисия към ВСС прие, че най-точен е терминът „възгледи и идеи“.

Сериозен дебат между членовете на ВСС обаче предизвика предвидената в правилата за избор възможност изслушването да се проведе дистанционно.

Според част от членовете на ВСС обаче е редно възможност да дистанционно представяне да имат само онези кандидати, които по обективни причини – карантиниране или влошено здравословно състояние – не могат да се явят физически в сградата на ВСС.

Веднага след като ВСС прие в цялост предложените правила, председателят на Правната комисия Цветинка Пашкунова обърна специално внимание на иначе доста деликатната ситуация около искането на президента за обявяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които новата фигура на специалния прокурор бе създадена.

Пашкунова изрично подчерта, че критиките на държавния глава се отнасят не само до самото конституиране на новата длъжност, но и до правилата и процедурата за избора на конкретен магистрат на поста. Следователно – в случай, че Конституционният съд се произнесе в подкрепа на искането на Румен Радев, то тогава и цялата процедура по избор ще се яви противоконституционна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай