Все още е усложнена зимната обстановка у нас

Очаква се по обяд да бъде отворен проходът Шипка

Все още е усложнена зимната обстановка у нас | StandartNews.com

Заради тежката ситуация след падналия сняг в Белене е обявено бедствено положение.  Второ денонощие десетки села са без ток и вода в Плевенска област. Не работят и клетките на мобилните оператори.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова свика Кризисния щаб за защита при бедствия. Втори ден 41 места в Ловешко са без ток. В голяма част от селата след електричеството спря и водата, прекъснати са и комуникационните връзки.

Най-тежка продължава да е ситуацията в община Ловеч, където без ток са 27 от 34-те села. В община Луковит също има проблеми с електрозахранването както в част от града, така и в шест села.

В областта от републиканската пътна мрежа продължават да са затворени за движение Троянския проход и участъците Шипково-Рибарица и Деветаки-Брестово.

Заради усложнената все още зимна обстановка, минусовите температури и проблемите с електрозахранването кметовете на общините Ловеч, Троян и Тетевен обявиха днешния 7 февруари за неучебен.

Няма да учат и децата в община Габрово. Заради усложнената зимна обстановка и трудното придвижване затворени остават също учебните и детски заведения в севлиевските села.

До минус 16 градуса паднаха температурите в три часа тази нощ в Смолян. Пътищата са заледени, но се обработват, увериха от Областното пътно управление. Заради снегонавявания е затворен пътят Обсерваторията-Лъки и Момчиловци-Момина вода. Остават в сила въведените ограничения за движение с вериги по високопланинските пътища в областта. Забранено е движението на автомобили над 12 т. през проходите Превала и Доспат-Батак.

Все още има населени места в родопската част на Пазарджишка област, които са без ток. Причината са аварии по електропроводите след падналия сняг. Втори ден екипите работят на тежък планински терен.

В област Велико Търново без ток все още са 24 населени места в четири общини. До много от селищата достъпът е труден и тежка техника на общините помага на екипите на енергодружеството да стигнат до  електропроводите.

В Русенска област 15 населени места остават без ток и вода, съобщи заместник-областният управител на Русе Валентин Колев пред БНР Засегнатите населени места са в общините Бяла, Две могили и Борово. Причината е скъсан далекопровод след обилния снеговалеж миналата нощ.

Продължават проблемите с електрозахранването в област Враца. Без ток са над тридесет села в общините Враца, Мездра и Роман, както и квартали в тези градове. Мокрият и тежък сняг е причина за множество скъсани проводници и паднали стълбове от електропреносната мрежа. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняването на авариите.

Някои от тях ще приключат днес, а по другите проблемни места работата ще продължи и през почивните дни. Заради липсата на електрозахранване не работят и помпите, които осигуряват водоподаване. Без вода са 2/3 от град Мездра и села от общината, в Роман и околните населени места и в някои врачански села.

Пътищата от Разград за Шумен и Русе, както и за Исперих, Търговище и Силистра, са отворени.

Към обед трябва да бъде отворен проходът Шипка, където и в момента снегопочистваща техника работи активно. От вчера е отворен Проходът на Републиката. Няма данни за бедстващи хора.

Снегонавявания и силният вятър са причината все още прохода Шипка да не е отворен за автомобили, но до обяд и това ще се случи, остава сложна обстановката по пътя Дунавци-Шипка и около Шейново, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Към няколко села от областта все още не е възстановено подаването на ток, а до няколко часа ще бъдат почистени и пътищата до планинските села в община Мъглиж.

Продължава акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син, които са в неизвестност от сряда. Увеличен е съставът на спасителните групи, които и днес продължават издирването на бащата и сина, тръгнали в сряда да се спускат от връх Ботев. От 16 часа на 5 февруари няма връзка с  Атанас Пенчев и 17-годишния Адриан.

Екипите отново са се отправили към местността, където последно са били засечени мобилните телефони на двамата.

Десет души са блокирани в хижа в местността Върховръх в Родопите. Пътят от Перущица до местността вчера остана затворен заради снежната покривка, която достигна над метър и половина.

Аварийната група не успя да пробие път, защото се счупиха машини. Днес акцията продължава. Няма бедстващи хора, съобщи пред Радио Пловдив Мария Вълканова, кмет на Перущица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай