Въпреки закона пушачите у нас не отказват цигарите

Законодателството в България, макар и строго, не успява да откаже хората от вредния навик, споделиха един пулмолог и един заклет пушач – приятели в живота, но на различни позиции за цигарения дим...

Въпреки закона пушачите у нас не отказват цигарите | StandartNews.com

Законодателството в България, макар и строго, не успява да откаже хората от вредния навик, споделиха един пулмолог и един заклет пушач – приятели в живота, но на различни позиции за цигарения дим в интервю за бТВ. Според тях трябва пари от акцизи да се дават за здравеопазване.

Според проф. д-р Коста Костов пушенето е вредно и той е опитвал да откаже своите приятели от него, но ясно заяви, че не може всеки пушач да се чувства като престъпник.

Експертът по медии и журналистика Георги Лозанов пък коментира, че за него пушенето е навик, който носи със себе си и културни традиции. Той добави и че не бива да се санкционират пушачите, а да се помисли как удоволствието да остане, но да се намали вредата.

Все пак медицината се развива, а сега и пуша бездимни цигари, които са заместители на конвенционалните, значи се върви в тази посока, каза Лозанов.

И двамата приятели се обединиха в тезата, че законодателството ни не успява да постигне успех в това да откаже хората от вредния навик.

А философската страна на въпроса накара пушача и непушача да се замислят за всички вредни навици, които съпътстват живота ни и какви са причините да ги има.

Според Георги Лозанов не бива да се "посочват с пръст" само пушачите, но и тези, които се хранят с вредни храни, които пият и не ходят на профилактични прегледи.

„Пушачите не са престъпници, човешкият живот е трудно за носене събитие и има начини да си помагаме в трудната драматичност на битието”, обясни Лозанов своя поглед към живота.

И проф. д-р Костов, и експертът по медии Лозанов не отрекоха, че пушенето е вредно за здравето.

И двамата бяха категорични, че един от начините за справяне с проблема е именно акцизът, от който да се събират пари за здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай