Военнослужещи положиха клетва на връх Шипка

Новоназначени военнослужещи от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада положиха военна клетва

Военнослужещи положиха клетва на връх Шипка | StandartNews.com

Снимка-МО

Новоназначени военнослужещи от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада положиха военна клетва в подножието на Паметника на свободата на историческия връх Шипка, днес, 27 април. Събитието се провежда за първи път на това място в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май, съобщават от пресцентъра на МО.

Легендарният връх е избран символично от Командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да направи тържествения ритуал още по-специален за младите войници и техните близки.

„Воинската клетва е дълг и отговорност. Тя декларира вашата готовност пред страната и за страната“, каза в словото си бригаден генерал Деян Дешков, командир на бригадата. Той припомни историческия характер на сраженията на връх Шипка и героизма и себеотрицанието на нашите предци, загинали за свободата и независимостта на Родината.

Към командирите в бригадата той се обърна с думите: „Войниците, които са пред вас, предстои да преминат тежка подготовка, която е наша отговорност. Тяхното желание трябва да бъде превърнато в способности, така че те да могат да изпълнят с чест и достойнство клетвата, която полагат днес, а именно - да защитят пределите на страната и народа ни“.

На новоназначените военнослужещи той каза: „Пред вас стоят нелеките дни, след полагането на клетвата, в които да преминете такава подготовка, че да се превърнете от граждани в достойни защитници на Майка България. Уверен съм, че ще бъдете в истински воини и заедно ще изпълним дълга си като част от колектива на 61-а бригада“.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва от 35-е новоназначени военнослужещи се проведе в присъствието на областния управител на Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, кметове на населени места от общината, близки и роднини на военнослужещите.

Той започна с приемане на строя, след което всеки един от военнослужещите целуна бойното знаме и се закле да пази Родината. Новите военнослужещи в състава на 61-а бригада бяха приветствани от областния управител Гергана Микова.

Като спомен за днешния ден младите войници получиха от Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ факсимиле от речта на цар Борис III, произнесена при освещаването на Паметника на свободата на 26 август 1934 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай