Военни помагат на Смолянско /ОБНОВЕНА/

Втори ден продължава бедственото положение

Военни помагат на Смолянско /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк продължават да оказват помощ на населението в област Смолян. Тази сутрин  те напуснаха района на военното формирование, за да се включат в действията по разчистването на пътната инфраструктура в зимните условия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

След заседанието на кризисния щаб на военнослужещите е възложено да осигурят проходимостта на пътя от гр. Смолян през прохода Превала, където снежната покривка е около 60 см. Те използват роторен снегорин и полева земекопна машина, за да разчистват снежните навявания и падналите дървета. Действията им се ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

През съботния ден до 20:30 часа военните от Алпийския полк участваха в разчистването на пътя от манастира „Св. Пантелеймон“ край гр. Смолян до автогарата в курортния комплекс Пампорово. Те извличаха закъсали автомобили  и разчистваха пътното платно от снега и падналите дървета.

Втори ден в смолянско положението е бедствено. Обилният снеговалеж остави населени места без ток. Най-сериозна е обстановката в Доспат, където бяха без електричество повече от 40 часа. В Баните пък дъждът предизвика свлачища и повлече къщи и постройки.

Днес електрозахранването в Доспат бе възстановено, но 7 села в общината остават без ток. На студено са около 7 хиляди души. Село Црънча е без ток и вода от снощи. Пътищата в общината са проходими и почистени. На много места комуникациите остават прекъснати. Община Доспат е вече в частично бедствено положение.

Проходът Превала остава затворен за движение заради почистване. Затворен е и пътят Пампорово-Стойките, както и пътя Рудозем-Смилян. Движението на автомобилите се осъществява през проходите "Пампорово", задължително с вериги, както и през "Рожен", но там все още има забрана за тежките коли и за теглене на ремаркета и полуремаркета.

Множество паднали дървета все още продължават да създават проблеми на трафика в смолянска област, съобщи бТВ. През нощта са разчиствани паднали дървета и по пътя Проглед-Пампорово.

В капана на зимата са и няколко населени места в община Баните. Най-пострадало е село Малка Арда, където свлачища са засегнали няколко къщи.

За разлика от Пампорово, където проблемът беше обилният снеговалеж, в община Баните големи поражения предизвика дъждът. Свлачище е съборило плевня напълно, по чудо не е постадала къщата под нея. Влачило е и кола, която е била паркирана на улицата. Днес започва и разчистването на основните улици, по които се стича кал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай