Водният режим в Перник се отменя през юни

Природата е благосклонна в последните два месеца и язовир „Студена“ се пълни бързо

Водният режим в Перник се отменя през юни | StandartNews.com

Режимът, наложен в Перник, за да се пести водата, може да отпадне още идния месец, стана ясно днес от изявление на кмета на града Станислав Владимиров.

„Природата е благосклонна в последните два месеца и язовир „Студена“ се пълни с бързи темпове, към днес обемът е над 14 млн. куб. м. Предстоят влажни месеци и се надявам природата да продължи да е благосклонна, за да може язовирът да стигне нужните параметри, които да позволят отмяна на режима. ВиК специалисти казват, че когато язовирът стигне 18 млн. куб. м, не е нужно да сме на воден режим. Прогнозите са добри. Може би юни месец може да отменим режима“, каза Владимиров.

Между 700 000 и 800 000 куб. м се черпят месечно от „Студена“, приблизително същите параметри идват и от новия водопровод.

„Предстои мащабна реконструкция на водопреносната мрежа. В квартал „Църква“ е подменена критичната инфраструктура. В близките дни ще започнат реконструкциите в квартал „Изток“ и в централната градска част... Уверенията са, че до ноември тези 60 км, най-належащи, ще бъдат подменени и загубите на питейна вода ще бъдат драстично свалени. Надявам се да влезем в параметри 40-45%, което е добър показател за стандартите на нашата държава“, съобщи кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай