Води от Витоша ще пълнят язовир "Студена"

Трябва да има по-голям контрол върху източниците, които захранват язовира

Води от Витоша ще пълнят язовир "Студена" | StandartNews.com

Спелеологът Атанас Русев публикува в социалните мрежи кадри от изворната вода, бликаща от пещерата „Попов извор“ над Перник. Според него, водата от тази пещера вече постъпва в язовир „Студена“, а водата е питейна.

Той казва още, че водата е около 5000 куб. м и за около 2 ч. преминава през прокопания канал  и постъпва в язовира.

Може ли водата, идваща от Витоша, да се влива в яз. Студена? На този въпрос отговори в „Тази сутрин“ хидрологът от НИМХ доц. Ирена Илчева. По думите ѝ освен „Попов извор“, в района има много други карстови източници и даде пример с „Врелото“ край Боснек.

„Тези извори са свързани с качеството на валежите и обикновено са обект на водоснабдяване. Обемът им не е много, очакваме най-вече водите от Витоша, които ще дойдат пролетта. В момента яз. „Студена“ се пълни от собствен водосбор, както и от каналите „Владайски“ и „Палакалийски“, като водните ресурси на Витоша са обхванати от водоснабдителни мрежи чрез водохващания“, обясни Илчева.

Хидроинженерът поясни, че трябва да има по-голям контрол върху източниците, които захранват язовира.

„Това са системите за мониторинг и ранно предупреждение, които трябва да бъдат изградени. НИМХ има разработени индикаторни системи при засушаване на национално ниво, които в момента се развиват. Трябва да се следят валежите, засушаването, което оказва влияние върху водните ресурси“, каза експертът и допълни, че такава система действа и в момента, като всеки има достъп до нея чрез сайта на НИМХ.

Проф. Илчева заяви, че искат в системата да се включат и нивата язовирите. За целта е необходим мониторинг на водните ресурси и изграждане. Тя обясни, че на сайта на Института се качва информация за състоянието на питейните водоизточници и се информират институциите за притока и запасите на вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай