Вода от "Белмекен" за Перник, но с условие (ОБЗОР)

Всички партии в СОС искат писмени гаранции, че софиянци няма да останат без вода

Вода от "Белмекен" за Перник, но с условие (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Всички в столичния общински съвет подкрепиха по принцип спасителния план на кабинета
  • Искат обаче писмени гаранции, че софиянци няма да останат без вода
  • Общинарите в София чакат правителственото решение, за да гласуват още в четвъртък
  • Министерство на икономиката става собственик на яз. „Бели Искър“, започва ремонтът му

Докато БСП внасяше вота си срещу правителството заради водната криза в Перник, спасителният план за града, предложен от кабинета на извънредното му заседание в събота, получи принципната подкрепа на всички партии в столичния общински. Но с едно условие: трима министри - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров - Ревизоро, да дадат писмени гаранции, че към Перник няма да отива вода на софиянци.

Според предлаганите мерки миньорският град ще получава вода от водосбора на Белмекен, през яз. "Бели Искър", като количествата ще стигат до Перник през преносна мрежа на София.

ВИЖ ОЩЕ: БСП с 40 страници мотиви за вота (СНИМКИ)

В СОС се състоя широка дискусия по темата, в която участваха министрите на икономиката - Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова и на  екологията - Емил Димитров. В заседанието се включиха както кметът на Парник Станислав Владимиров, така и представители на "Софийска вода". Тъй като правителственото решение още не е взето, до окончателна позиция в СОС не се стигна.

ВИЖ ОЩЕ: ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ спокойни: Вотът няма да мине

В зала 1 на Столична община се събра Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, за да проведе публично обсъждане на спасителния план.
"Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци", каза кметът на града Йорданка Фандъкова при старта на дебата. "Ако имаме възможности да помогнем на хора, които бедстват на няколко километра от нас, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, каза столичният кмет.

"Студена" достига мъртвия си обем до 10 дни

"В рамките 10 дни ще достигнем до "мъртъв обем" на яз. "Студена", съобщи кметът Владимиров. Транзитът на вода от "Белмекен" през София е единствената възможност за нас, категоричен бе той.

Защо "Белмекен" е най-добрият вариант

Подробна информация защо най-удачният вариант за Перник е вода от водосбора на яз. "Белмекен" даде министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че в язовир "Студена" има вода за максимум 32 дена. Досега спадът в нивото на водата е бил 8-7 см на ден, а в момента - след въвеждането на режима и останалите спешни мерки, спадът е 5,5 см на ден. Въпреки това Перник не може да разчита на "Студена". Целта на мерките е да се спре подаването на вода от язовир "Студена" към Перник, за да може да се почисти дъното, каза министърът на икономиката. И допълни: "Ако продължим да източваме "Студена" ще влезем в мъртвата зона, ще унищожим флората и фауната и ще настъпи екокатастрофа", категоричен бе той.

Караниколов съобщи, че кабинетът е избирал между три варианта за решение. Първият бил да се изгради водопровод Самоков - Говедарци - Мала църква. Това са 40 км, в зимни условия градежът ще отнеме твърде много време, което нямаме, каза министърът на икономиката.

Вторият вариант бил изграждане на байпас  между водопровода на Искър и Рилския водопровод. Това е най-доброто решение и за София. Но ще отнеме 7-8 месеца, защото има  редица отчуждителни процедури, продължи Караниколов.

ВИЖ ОЩЕ: Караниколов с детайли за водата на Перник

Така властта се спира на третия вариант - вода от водосбора на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" като се ползва водопреносната мрежа на столицата. В края на октомври МОСВ е изпратило писмо до НЕК, която оперира язовира, за отклоняване на 500 л. в секунда към "Бели Искър". Това е било правени и по-рано през годините. Отклонявани са били по 450 млн. л. вода към "Бели Искър". По време на дискусията и Караниколов, и министър Емил Димитров, и експертите на "Софийска вода" увериха, че това по никакъв начин няма да застраши водата на софиянци.

"Яз. "Белмекен" има 144 млн. литра резервоар. В момента в него има 84 млн. литра вода. Миналата година количеството е било много по-малко - 34 млн. л. Казвам това, за да отговоря на тезите, че вземането на вода щяло да е за сметка на енергетиката. И да е за сметка на енергетиката - всяка държава е длъжна да осигури вода на хората, отсече Караниколов.

Яз. "Бели Искър" има в момента 9 млн. л. вода. Причината е предписанието към повечето от язовирите в страната да поддържат до 60% от обема си, защото стените им са в лошо състояние и може да поддадат. Те се нуждаят от рехабилитация.

Перник ползва 700 000 литра на месец, София - над 400 000 на ден

За да няма спекулации кой на кого пие водата, ще бъдат монтирани разходомери в Перник, които ясно да показват колко вода се подава на града, каза Караниколов. И цитира още данни: Перник ползва 700 000 л вода на месец. София - над 400 000 л. на ден. Обемът на яз. "Искър" е
650 млн. литра, в момента в него има 450 млн. литра. Така че опасност за водата на столицата няма.

Министерство на икономиката става собственик на "Бели Искър", започва ремонт

В близките дни крайният собственик на яз. „Бели Искър“, който дълги години не може да си намери собственик, ще стане Министерството на икономиката, а отговорността ще носи Министерството и министърът на икономиката. Към момента очакваме до максимум 2 седмици язовирът да бъде прехвърлен на Министерството, съобщи още министър Караниколов. И допълни: "Всичко по отношение на ремонтите на язовирите в България започна от „Бели Искър". Той е инфраструктура, по която трябва много сериозно да се работи". Според него ремонтът на язовир „Бели Искър" ще се случи само и единствено като работа в екип със „Софийска вода" и Столична община.
"Много тежка инфраструктура, но ви уверявам, че всички много внимателно я следим", допълни министърът на икономиката.

Аврамова: По-малко политика в темата

Технически най-удачен и бърз за реализация е вариантът през „Белмекен“ да бъдат пренасочени количества за Перник, заяви регионалният министър Петя Аврамова. Според нея за Перник е необходимо това транзитно преминаване, за да може да се освободи язовир „Студена“ и да се даде възможност той да възстанови своя обем.
„По тази тема не бива да се спекулира. Колкото по-малко политика вкарваме в нея, толкова по-добре за хората", допълни Аврамова.

Ревизоро: "Бели Искър" е достатъчно пълен

ВИЖ ОЩЕ: Водата в яз. Студена стига на Перник за две седмици

Към настоящия момент водата, която ще подадем към София, ако започнем проекта, гарантирано не е софийска вода. Няма никакъв проблем, правено е много години, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той допълни, че язовир "Бели Искър" е достатъчно пълен - повече от миналата година и няма никакъв проблем водата да се движи, за да произвежда ток и да се съхранява. „Следващите 3 - 4 месеца потокът е относително постоянен“, уточни Димитров.

Паргов: Подкрепа за всяко разумно решение, което не застрашава софиянци

Опозицията в СОС подкрепи спасителния план. Водени от чувството на солидарност и съпричастност с жителите на Перник, бихме подкрепили всяко разумно решение, стига то да не застрашава интересите на софиянци. Затова и технологичният разговор на това заседание беше доста задълбочен и емоционален, каза пред журналисти лидерът на БСП Калоян Паргов.
„Технологичното решение, което беше предложено в събота, е добре обмислено намерение. Това обаче няма да отмени водния режим, а ще го поддържа. Този водопровод има кризисна насоченост. За да стане факт идеята на правителството, трябва да има решение на МС, да има доклад на г-жа Фандъкова, да има съгласувателно писмо от „Софийска вода”, допълни по-късно Паргов в ефира на "Плюс-минус по Нова тв. Той допълни, че сметките на софиянци няма да поскъпнат заради новия водопровод.

Правителственото решение се чака в сряда

Решението на кабинета, с което спасителният план за Перник се предлага на СОС, се чака на заседанието на министрите в сряда. Докладът ще бъде внесен в Общинския съвет в София. Тогава ресорните комисии и Столичният общински съвет трябва да вземат своето решение.

Лично поисках ресорните министри да се срещнат с общинските съветници от ресорната комисия, за да се зададат всички въпроси, които задават гражданите на София, така че да се гарантира , че няма да има никакъв риск за София при взимането на това решение, подчерта Фандъкова след заседанието. Тя е категорична, че трябва да се знае във всеки един момент какви количества влизат и излизат в язовир „Бели Искър“, както и какви количества се предоставят на Перник, за да може ако има по различни причини дисбаланс, веднага да може да се спре кранът.
„Хората в София трябва да са спокойни и сигурни, че Столична община няма да допусне да има риск за града“, увери кметът на София.

Според общинския съветник Прошко Прошков, ако кабинетът вземе решението за спасителния план в сряда, СОС може да го гледа до края на седмицата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай