Внимание! Опасни зимни условия в 25 области

Жълт код за дъжд и сняг е в сила за 25 области в страната днес

Внимание! Опасни зимни условия в 25 области | StandartNews.com

Жълт код за дъжд и сняг е в сила за 25 области в страната днес. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области снежната покривка ще се увеличи с до 10-25 см, в някои планински райони - с до 30 см.

Температури ще са почти без промяна през целия ден. Минималните ще са между 0° и 5°, а максималните – между 1° и 6°.През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват и спират.

Жълт код за дъжд и сняг с количества до 20-30 mm е валиден за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Русе, Силистра и Добрич, за сняг и вятър - за Шумен, Разград и Търговище, а само за дъжд - за Варненска и Хасковска област.

В по-голямата част от Северна България дъждът премина в сняг през нощта. В планините остава опасността от лавини. Машините за снегопочистване са на терен по проходите в страната, както и в големите градове.

Призивът от Пътната агенция - шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили.

Тази сутрин продължава спасителната операция в Рила, предаде Нова.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Спасителна акция! Търсят скиор в Рила

Планинските екипи търсят 34-годишен мъж, който отишъл да кара ски със свои приятели. След спускане от пистата следите му са се загубили.  Миналата вечер екипите претърсваха района, но не откриха мъжа. Времето в планината е много лошо, което затруднява операцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай