Внимание! Напаст от кърлежи

Заради топлото и влажно време

Внимание! Напаст от кърлежи | StandartNews.com

122 души са били ухапани за седмица от кърлежи във Варна, а в цялата варненска област броят им е 137, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

През отчетната седмица в периода 25 юни - 1 юли има един случай на марсилска треска,съобщават от РЗИ- Варна.

През летните месеци има бум на ухапаните в цялата страна, отчитат инфекционистите.

Най-честите и опасни инфекции са лаймска болест и марсилска треска и те засягат между 10 и 20 на сто. Важното е при активност на открито, сред природата, първо да се огледа тялото.

42 са били изследваните кърлежи за миналата седмица, съобщиха за „Монитор“ от Националния център по заразни и паразитни болести.

До 25 юни в столицата имаше над 300 паразита, занесени за изследване в лабораториите. Това заяви за „Монитор“ директорът му проф. Ива Христова. Тя поясни, че в НЦЗПБ от началото на годината до края на май са изследвани около 330 от паякообразните паразити. Това означава, че за 5 месеца има изследвани почти същия брой кърлежи, колкото за няма и месец през юни.

Вълната тръгна първо от Пловдив в началото на май, когато трима души с лаймска болест след ухапване от кърлежи потърсиха помощ в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив през последните дни.

В най-тежко положение тогава бе жена от Пловдив, която е хоспитализирана.

Медиците припомниха, че със затоплянето на времето кърлежите стават по-активни и атакуват хора и животни. Те посъветваха всеки, който се опасява, че е ухапан от опасните кръвосмучещи паразити, веднага да потърси лекар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай