Вълшебна икона пристигна във Видин

Тя е с мощи на Св. Мина

Вълшебна икона пристигна във Видин | StandartNews.com

Уникална икона на свети Мина с вградени мощи от светеца пристигна във Видин. Стотици хора от града се наредиха на опашка, за да измолят здраве и късмет за себе си, близките си и България, съобщава „Телеграф“.

Иконата беше сложена в катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски". Тя е получена от храма като дарение и беше посрещната от духовници и миряни в навечерието на празника на входа на Видин до Речената гара

С голямо литийно шествие, с хоругви и църковен хор, следвана от духовенството и миряни, иконата, носена на ръце, премина през централната част до катедралния храм в дунавския град.

В иконата е вградена частица от мощите на светеца, почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните. Иконата на свети Мина е дарена от семейството на Татяна Попова. Иконата е с височина метър и половина, богато украсена и е дело на зографите Антония и Димчо Димчовски.

Към миряните Видинският митрополит Даниил се обърнал с думите: "Молим се на Бога, на светиите да ни помагат. Те са търпели страдания, особено мъчениците и са засвидетелствали и с цената на живота си, и със смъртта си вярата. Това е сигурният залог, че те помагат на нас

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай