Влизат в сила новите цени на парното и тока

Предвижда се увеличение за тока с 3,5% и на топлоенергията със средно 4,5% за страната

Влизат в сила новите цени на парното и тока | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви новите цени на парното и тока, които влизат в сила от днес. Предложенията на регулатора предвиждат увеличение за електроенергията с 3,5% и на топлоенергията със средно 4,5% за страната.

След проведените обсъждания на цената на тока за новия регулаторен период до средата на следващата година, енергийният регулатор предлага 3,5% поскъпване за абонатите на ЧЕЗ, 3,6% за EVN и 3,4% за Енерго Про.

„Увеличението трябва да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018г. и месец април 2019г. Инфлацията е 3,7%, а предложенията, които прави комисията се ограничават до 3,5%“, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Най-голямо увеличение в цената на парното и топлата вода се очаква в Разград - 17%, следван от Габрово с близо 13%. Около 7 % увеличение се очаква в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново, а за София планираният ръст е с 4%. Поевтиняване пък с 0,4% се очаква в Сливен.

След обявената по-ниска цена на природния газ за третото тримесечие, председателят на КЕВР съобщи, че ако тенденцията се запази, тогава може да намали планираното поскъпване на парното и топлата вода: „КЕВР има право на всеки три месеца период тогава, когато по начало се актуализира цената на природния газ, да се произнесе и с промяна на цялата топлинна енергия“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай