Влиза в сила важна промяна за автомобилите! Отнася се за родителите

Ще може да се ползват и старите детски столчета още известно време

Влиза в сила важна промяна за автомобилите! Отнася се за родителите | StandartNews.com

Важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили влиза в сила от днес - 1 септември.

Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т.нар. i-Size стандарт, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Сред основните предимства на изработените по новия стандарт за безопасност детски столчета е, че задължително се изпитват при страничен удар при 24 км/ч, а при тестването им (за разлика от това на предходния стандарт R44/04) се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре деца от шест седмици до 10,5 години.

Също така е въведено задължително монтиране с ISOFIX система, която осигурява значително по-надеждно захващане на детската седалка за тази на автомобила. Друго преимущество на произведените i-Size стандарта за безопасност столчета е, че са базирани на височината на детето, а не на теглото му – както е при по-стария R44/04 стандарт.

От съществено значение е и това, че новите столчета задължително остават обърнати в обратна на движението посока, докато детето навърши поне 15 месеца, тъй като се счита за по- сигурно и безопасно.

Детските столчета по най-новия стандарт ще разпознаете по стикера с логото, коетопредставлява седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета на продукта трябва да откриете информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност.

Имайте предвид, че за поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX. За произведените след 2011 г. автомобили това е стандарт, а за по-старите може да се добави.

Независимо от всичко, преди да закупите седалка i-Size, проверете дали ще бъде съвместима с леката ви кола. Тази проверка може да направите при производителя на столчето или в документацията за модела на вашия автомобил.

И след 1 септември ще можете да продължите да ползвате детската седалка от по-стария R44/04 стандарт, ако все още е подходяща за порастващото ви дете, без това да е нарушение и да се санкционира.

Важно е да знаете и това, че след претърпян инцидент, столчето вече не се счита за  безопасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай