Владимир Бронфенбренер: Киберсигурността изисква качествено образование

В Израел все повече организации изпращат служителите си на обучение за безопасно използване на онлайн пространството

Владимир Бронфенбренер: Киберсигурността изисква качествено образование | StandartNews.com

Отбранителната индустрия има нужда от висококвалифицирани специалисти, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ председателят на Българска академия за сигурност проф. Владимир Бронфенбренер
 

  • Със "Стандарт" и програма "Киберзащитници" предпазваме деца от насилие в нета
     
  • Образование, държава и индустрия трябва да са в синхрон, за да гарантират киберсигурността

- Проф. Бронфенбренер, Българска академия за сигурност и Военна академия "Г. С. Раковски" организират международен форум "Киберсигурност - образование, държава, индустрия". Каква е целта на тази първа по рода си дискусия?
 

- Една от основните цели на форума е да създаде основа за плодотворно взаимодействие между образованието, държавата и индустрията в областта на киберсигурността, с максимална координация между трите субекта, предвид нуждите на държавата, чрез идентифициране на актуалните проблеми на киберсигурността в  България и важната роля на кибериндустрията, в основата на която стои образованието.

Дискусията ще даде възможност на представителите на трите субекта не само да чуят мнението на другия, но и да разберат нуждите на всеки от тях, както и да обсъдят по-ефективни механизми за взаимодействие.

- Във време на войни с дронове темата за киберсигурността става водеща. Какви нови програми трябва да бъдат разкрити за обучение в България?
 

- Последните години и в мирно време, киберсигурността е водеща тема, която изисква доста широк спектър от длъжности и професии. Сред тях са архитект на киберотбраната, анализатор, методология на киберзащитата, киберразследване. Всеки упражняващ една от тези професии следва да притежава съответен обем от знания, умения и навици. И ако говорим за образование, то учебният план за всяка една от горепосочените специалности трябва да включва съответни дисциплини, както и точно определени раздели от всяка дисциплина. Без този минимален обем знания, не могат да бъдат създадени пълноценни професионалисти в съответната област. 

- Българска академия за сигурност и медия "Стандарт" са партньори в инициираната от Вас програма "Киберзащитници", насочена към учениците от средния и горния курс. От една страна те се предпазват от посегателства в нета чрез специалните съвети в картинки към деца и родители, които заедно разпространяваме, от друга - създадохте паралелка по киберсигурност в град Септември. Как тези добри практики могат да се надградят във висшето образование?
 

- Програма "Киберзащитници", в която медия "Стандарт" има голям принос, цели намаляване на детския кибертормоз. Постоянният тормоз, унижение и сплашване, преживявани в онлайн пространството, могат да доведат до различни психологически последици, при които може да възникне необходимост от съответна професионална помощ. В такива случаи е важно детският психолог да е наясно със спецификата на онлайн тормоза, което се отнася и за детските психолози в училищата. В същото време днес има голям недостиг на такива специалисти и в тази връзка е важно, ВУЗ-овете да обърнат внимание на подготовката на съответните кадри. 

Паралелката по киберсигурност предоставя възможност на заинтересовани ученици да придобият знания в областта на кибесигурността и компютърните технологии още в 11-ти и 12-ти клас, както и да разберат дали тази област представлява интерес за тях, и ако не, да изберат по-подходяща за тях специалност за обучение в университет, а тези, които завършат успешно паралелката ще имат достатъчно знания, за да могат да започнат работа като начинаещи специалисти. Важно за тези деца е да бъдат създадени съответните възможности за получаване на качествено и адекватно висше образование, тъй като те при завършване на училище ще имат напреднало ниво на знание в тази област. Изобщо, определяща е координираната връзката между средното и висшето образование.  

Водим и разговори с публичния сектор в региона за възможностите за наемане на работа на завършилите. Важно е те да получат опции за професионална реализация в региона, което от своя страна ще допринесе и в справянето с демографската криза и намали обезлюдяването на региона.

- Българска академия за сигурност партнира с Военна академия в рамките на магистърска програма по киберсигурност. Кои са най-важните уроци към студентите Ви?
 

- Освен получаване на теоретични знания и практически умения, целим да дадем на студентите необходимите инструменти, за да продължат след завършване да се развиват и надграждат получените знания. Това е особено важно в областта на киберсигурността, предвид бързите промени и новите предизвикателства в киберзащитата.  

- Необходимо ли е всеки един военен да минава през обучение по киберсигурност и защо?
 

- Ако говорим за безопасно ползване на киберпространството, то да, задължително.  Киберпрестъпниците отдавна са разбрали, че за тях е много по-лесно да атакуват една организация чрез служителите, отколкото да пробият директно защитата на самата организация. Дори незначителни небрежности на служителите при ползване и на личния си смартфон, могат да бъдат отворена врата към организацията. Това важи в още в по-голяма степен и за армията, имайки предвид спецификата на структурата.  

- Какъв е опитът на Израел и как Българска академия за сигурност може да го пренесе на практика в България?

- В Израел все повече организации, както държавни, така и частни, изпращат своите служители на обучение, в рамките на 1.5-2 часа, за безопасно ползване на киберпространството. Курсът дава инструменти за безопасно ползване и за това какво следва да се направи в случай на инцидент. Има за цел да бъдат намалени рисковете както за самите служителите и техните семейства, така и за институцията, в която работят.

Интернет е огромен източник на информация, но съдържа и множество рискови фактори. Осъзнаването на различните опасности, присъщи на киберпространството, е ключът към предпазването от тях. 

Такъв тип обучение провеждам и в България в последните няколко години.

- Един от панелите във форума е специално посветен на връзката между образованието и отбранителната индустрия. Къде се къса тя и какви мерки трябва да бъдат взети?
 

- Отбранителната индустрия, в това число и кибериндустрията, както в България, така и в други държави, имат остра нужда от високо квалифицирани специалисти, които могат да участват в създаването на нови и конкурентоспособни продукти, а това е възможно само при качествено образование. Не може да има конкурентоспособна индустрия без качествено и конкурентоспособно образование. Що се касае до кибериндустрията, тя не само е важна за устойчивостта на държавата, но и мощен икономически двигател.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай