ВКС каза „не“ на Цацаров по делото „Чората”

Гл. прокурор иска да се спре присъда на петима благоевградски полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров

ВКС каза „не“ на Цацаров по делото „Чората” | StandartNews.com

Петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се спре изпълнението на влязлата в сила присъда на петимата благоевградски полицаи, осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

В петък съдът ще гледа по същество искането на Цацаров и петимата полицаи за възобновяване на делото.

В края на май главният прокурор поиска да извади от затвора петимата бивши полицаи, осъдени за убийството на арестанта Ангел Димитров-Чората на 10 ноември 2005 г. в Благоевград.

По-рано ВКС отмени оправдателната присъда на подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

14 години след смъртта на Ангел Димитров-Чората по време на специализирана операция срещу наркоразпространението и сексуалната търговия ВКС отсъди по 7 години затвор за полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Въпреки че полицаите бяха оправдани по обвинението за причиняване на смъртта на Ангел Димитров, Европейският съд по правата на човека призна държавата за виновна. По този начин се стигна до възобновяване на делото, което завърши с осъдителни присъди.

Ден след като стана ясна присъдата, Мирослав Писов се предаде в полицията в Благоевград. По-късно бяха задържани и всички останали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай