Вкисната храна в "Пирогов" и "Шейново"

Договорите с фирмата доставчик „Ира-Ирена Георгиева“ са прекратени

Вкисната храна в "Пирогов" и "Шейново" | StandartNews.com

Снимката е илюстративна

Скандални разкрития за вкисната храна в големи столични болници. Пациенти в „Пирогов“ и „Шейново“ са хранени с отпадъчни продукти по време на престоя си в лечебните заведения. Това обявиха пред Nova две бивши служителки на фирмата, обслужваща менюто на болниците.

ВИЖ ОЩЕ: Прокурори погнаха развалената храна за болници

Мария Монтоя и Наталия Маринова застанаха с имената си зад твърденията, че фирма „Ира-Ирена Георгиева“ е използвала развалено пилешко месо, вкиснато прясно и кисело мляко и други развалени продукти в производството на храна за някои от най-големите лечебни заведения в София.

„Десертите се правят с пресечено мляко и старо прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов“ и „Шейново“. Шупва, но като се сложи повече грис, това-онова и готово. Всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност с голям слой мухал отгоре. Карат ни да ги обираме и да правим застройки с развалено мляко“, коментира Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не си личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото в селската супа“, допълва още тя.

Двете разкриват, че пилешкото месо се накисва в оцет, за да се убие миризмата на развалено, но признават, че лошият вкус все пак остава.

Двете напуснали фирмата, след като не получили последните си заплати.

Ръководството на „Шейново“ е изпратило писмо до „Ира-Ирена Георгиева“, уведомявайки я за прекратяването на договора си с доставчика. Скоро след това и от „Пирогов“ са сторили същото, като любопитното е, че фирмата ще продължи да изпълнява функциите си още месец.

Междувременно е стартирана процедура по обявяването на нова обществена поръчка за доставка на храна към лечебните заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай