Вижте специалните ни сили в действие (СНИМКИ)

Те са професионалисти, добре тренирани, добре ръководени, разполагат с модерна техника

Вижте специалните ни сили в действие (СНИМКИ) | StandartNews.com

Специалните ни сили са на много високо ниво, похвали ги министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като наблюдава демонстрация на бойни способности от формирования от 68-ма бригада "Специални сили" на Специализирания учебен център "Црънча".

След успешното приключване на действията министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави участниците и подчерта: "Те са професионалисти, добре тренирани, добре ръководени, разполагат с модерна техника. Необходимо е да има отношение и от страна на военното и цивилното ръководство към Силите за специални операции и аз съм сигурен, че тези момчета никога няма да посрамят България".

На въпрос на журналисти за бъдещето на полигона край пазарджишкото село Црънча, където тренират Специалните сили, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: "Докато аз съм министър този полигон ще съществува". По думите му полигонът функционира от 1955 г. Нямат основания твърденията, че с дейността му се замърсява околната среда и има опасност за жителите на селото. "Не съм станал министър на отбраната, за да развалям, да събарям и да закривам. Имам за цел да възраждаме Българската армия, да я правим по-боеспособна и да я развиваме", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След приетото правителствено решение отпреди 2 години за отпускане на три милиона лева за подобряване на условията на полигона предстои да бъдат изградени столова и спални помещения. "Искаме модерна армия, необходимо е да погледнем малко по-модерно на нуждите на армията. Това е моята философия", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев изрази удовлетворение от показаното на днешния ден в рамките на учението за сертифициране на тактическа група за специални операции. "Работим постоянно с чужди партньори и аз съм убеден, че българските Специални сили по нищо не отстъпват на най-добрите. Нито като физическа и психологическа подготовка, нито като изпълнение на задачите", каза още той.

Оценка на подготовката и на способностите на тактическата група за специални операции ще даде комисия, назначена от Щаба на отбраната. Учението наблюдават и офицери от Полша, под чието командване ще бъде тактическата група от 1 януари следващата година. В продължение на седмица военнослужещите отработват редица дневни и нощни действия в различни местности.

На деня за демонстрация на способности на СУЦ "Црънча" присъстваха още представители на местната и централната власт, народни представители, висши военни и др.

По-късно през деня министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри бюст-паметник на княз Алексей Церетелев в едноименното пловдивско село Церетелево. Събитието е посветено на 140 години от установяването на руско-български дипломатически отношения. Поднесени бяха венци от министъра на отбрана Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

В тържествената церемония в селото участваха военнослужещи от Силите за Специални операции. Присъстваха посланиците на Руската федерация, Беларус, Армения и Казахстан, представители на местната власт и др.

Княз Алексей Николаевич Церетелев е роден през 1848 г. В Грузия. Произхожда от виден просветителски род. След края на Априлското въстание от 1876 г. е включен в дипломатическа комисия, която разследва турските зверства в българските земи. Своята дейност в полза на възстановяване на българската държавност започва още преди Освобождението и се проявява като страстен застъпник на българската национална кауза.

Бюстът на княз Церетелев е изработен от неговия потомък световноизвестния скулптор и художник Зураб Церетели. Паметникът беше осветен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай