Събота,

Вижте колко плащат на пилотите ни новобранци в САЩ

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Министерството на отбраната публикува информация по колко пари взимат българските пилоти, които се обучават да управляват изтребители F-16 в САЩ.

По повод зачестили публични спекулации и неверни внушения относно условията, при които са командировани българските пилоти за обучение в САЩ, предоставяме следната информация, пишат от министерството.

Българските пилоти – един майор и трима капитани – са командировани при условията на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина.

В зависимост от званието дневните командировъчни са:

  • за капитан - 63 долара на ден.
  • за майор - 72 долара на ден

По този начин се формират:

  • 1890 долара за капитан месечно
  • 2160 долара за майор месечно

В случай, че съпругата на военнослужещия реши да го придружи в САЩ, тогава Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия още 432 долара на месец.

В случай, че военнослужещият реши децата му да бъдат с него в САЩ, Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия по 216 долара месечно за всяко дете.

Всеки месец тричленно семейство на един майор би разполагало – освен със заплатата на военнослужещия – с 2808 долара командировъчни средства.

За покриване на квартирни разходи един майор може да разполага с до 2376 долара, а капитан - с до 2079 долара месечно.

Отделно от тези суми на годишна база всеки офицер и членовете на неговото семейство получават по 1674 долара за сключване на годишни медицински застраховки.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща до 4050 долара от годишната учебна такса за всяко дете на военнослужещ, обучаващо се в американско училище.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща двупосочно самолетните билети на офицерите и придружаващите ги членове на техните семейства, включително и вътрешните самолетни билети при преместване от едно място за обучение в друго място за обучение.

В заключение – САМО годишните командировъчни средства за двучленно семейство, на майор и неговата съпруга, възлизат на 63 792 долара, което превишава средния годишен доход на глава от населението в САЩ (който по официални данни за 2018 г. е 54 579 долара).

Отделно от тази сума от 63 792 долара, командированите български пилоти продължават да получават пълния размер на своето месечно възнаграждение през цялото време на обучението си в Съединените американски щати.

Както се вижда, Министерството на отбраната се е погрижило да осигури всички необходими условия за психологическия комфорт и нормална семейна среда на обучаемите български пилоти, за да могат те изцяло да се фокусират върху усвояването на самолета F-16.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Командировъчните горе-долу добре, но квартирните, особено за капитан ми се виждат доста мизерни за добър хотел , ако американците не им осигуряват някакви военни жилища.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички