Вижте кои имена празнуват на 26 август

Църквата почита съпрузи, отдали се на Христовата вяра

Вижте кои имена празнуват на 26 август | StandartNews.com
  • Имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия и техните производни

26 август е денят, в който православната църква отбелязва паметта на Свети мъченици Адриан и Наталия.

Те живеели в Никомедия н в началото на четвърти век. Свети Адриан е бил висш императорски гвардеец на римския император Галерий Максим (305-311). На 28 годишна възраст Адриан става глава на преторията.

Казва се, че докато председателствал изтезанията на група християни, той ги попитал каква награда очакваха да получат от Бога. А те отговорили: „Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Той бил толкова изумен от смелостта им, че публично приема християнството. Адриан пристъпил напред и казал на писарите, които записвали имената на мъчениците: „Запишете и моето име сред тези светци, понеже и аз съм християнин и заедно с тях ще умра за Христа!“. Това станало през 306 г.

Наталия докрай била при мъжа си, ободрявала го чрез вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Скоро след смъртта си Адриан се явил на Наталия и възвестил за нейната близка смърт. Наталия безболезнено и тихо се поминала при гроба на своя мъж.

Католическата църква почита Свети Адриан без жена си, на 8 септември. Той е бил главен военен светец на Северна Европа в продължение на много векове, втори след Свети Георги.

Името Наталия идва от латинското natalia - родна, рождена, и проникнало у нас главно под сръбско и румънско влияние, а в по-ново време - под руско влияние. Адриан пък идва от името на известен римски император - произхожда от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) - град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай