Вино, ракии и мезета покориха Враца

Кметът Калин Каменов откри събитието и връчи една от наградите

Вино, ракии и мезета покориха Враца | StandartNews.com

Празник на врачанските вина, ракии и мезета - трето издание - събра стотици хора на централния площад в града.

Кметът Калин Каменов откри събитието: "Радвам се, че за поредна година се събираме на централния площад и изпълваме със съдържание тази толкова хубава дума в нашия език "заедно". По този начин продължаваме българските традиции, които ни отличават от другите народи."

"Бъдете здрави, съхранявайте обичаите и нека с всяко следващо издание броят на участниците да се увеличава", каза още Каменов.

В тазгодишното издание участваха близо 100 врачани, които се съревноваваха за голямата награда – испански хамон, съобщиха от местната управа във Враца. Червените и белите вина бяха оценявани от жури в състав: председател – енологът Галя Денкина и членове – Косьо Костадинов и Петя Янчик. Винопроизводителят Тихомир Костадинов, Марин Салкин и Георги Могилски пък определиха най-добрата ракия. Тричленно жури дегустираше мезетата и туршиите. Председател на атрактивната комисия беше Юлия Кръстева. За избора помагаха Димитринка Тодорова и Петя Янчик.

В категорията "Червени вина“ победител стана Емил Игнатов. Втора е Боряна Димитраш, а трети Янко Михов.

При белите вина призьор е Пламен Кръстев. Журито отреди второто място на Пламен Божковски от село Паволче, а трети е Иван Андреев от Враца.

В категория "Ракии" голямата награда получи Денислав Митов. Второто място си поделиха Ваня Стоянова и Ясен Георгиев, а трети е Мирослав Алексиев.

При "Мезета за вино"  първа е Камелия Димитрова. Втора е Тита иванова, а трети Даниел Милков.

В категорията "Мезета за ракия" с награди са Богдана Цветкова, колективът на читалище "Просвета" от село Вировско и Йорданка Григорова от село Бели извор. 

За настроението на гостите на празника се погрижиха танцьорите от състав "Хемус",  духовият оркестър при читалище "Развитие"  и фолклорният изпълнител Светлин Миланов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай