Вежди Рашидов с почетен медал на Кралския артистичен кръг

Вежди Рашидов стана и почетен член на Съюза на испанските художници

Вежди Рашидов с почетен медал на Кралския артистичен кръг | StandartNews.com

На тържествена церемония в Двореца Пинятели в Барселона Вежди Рашидов бе удостоен със Златния медал на Кралския артистичен кръг /Real Circulo Artístico/ - RCA. Най-високото отличие на RCA му се присъжда  за изключителни заслуги към европейската култура. Вежди Рашидов стана и почетен член на Съюза на испанските художници.

Интелектуалният елит на Барселона аплодира големия български скулптор. На официалното събитие присъстваха творци, ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, дипломати, бизнесмени, представители на българската общност. Тук беше и генералният консул на България в Барселона Цветелин Цолов, който поднесе специално приветствие и изтъкна, че творчеството на Вежди Рашидов е оценено толкова високо от една от най-престижните културни институции  в Испания заради неговия безспорен талант.

„Връчваме най-високата награда на Кралския артистичен кръг на скулптора Вежди Рашидов като признание за неговото творчество и за популяризиране на българското изкуство в двата му мандата  като министър на културата на България и като председател на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание на България”, заяви Жозеп Феликс Бенц, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците. Известният изкуствовед подчерта значителния принос на Вежди Рашидов за укрепването на връзките между България и Испания.

„Колкото и награди да имам, това отличие ми е много скъпо, защото е медал на приятелството. Най-важното е, че две страни с много богата, древна култура и история се опознаха и ако съм бил за малко посредник на това, се чувствам много щастлив”, призна развълнувано Вежди Рашидов.

Тържеството, организирано от Кралския артистичен кръг и  Института за изкуство в Барселона, се състоя в прочутата дворцова Зала на атлантите, строена в края на 14-ти и началото на 15-ти век.

Кралският артистичен кръг в Барселона е основан през 1881 година от няколко известни художници  с цел да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.  През 1916 година крал Алфонсо XIII я признава с това име и й дава специален статут. Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели, който е средновековна сграда паметник на архитектурата в центъра на Барселона, е съставена от няколко уникални зали и е най-старата професионална галерия в Испания. Точно тук се е развила голяма част от каталунския модернизъм.

Творчеството на Вежди Рашидов е високо ценено  в Испания, много негови творби се намират в най-известните частни колекции. През 2018 година неговите 12 скулптури, показани  в Двореца Пинятели, предизвикаха истински фурор в Барселона. Златната книга на Кралският артистичен кръг съхранява подписа на Вежди Рашидов редом до посланията на Хуан Миро, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Сред творчеството на Вежди Рашидов е и неговият „Портрет на Гауди“. Увековеченият образ на Антонио Гауди – прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала „Саграда фамилия“ и други знакови сгради, е изваян от бронз.

Емануел Гигон, директорът на Музея на Пикасо в Барселона,   по време на срещата си с Вежди Рашидов го поздрави с високото отличие и посочи, че златният медал е  заслужено признание за неговия талант, творчески живот и световна известност.

Преди церемонията по награждаването Вежди Рашидов бе поздравен и от г-жа Монтсе Агир и Тейшидор, директор на музеите Салвадор Дали в гр. Фигерас, която изрази надежда творческите контакти между испански и български галерии да се засилят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай