Верди вкара София в световния арт афиш

Сопраното Радостина Николаева беше блестяща като Елизабет де Валоа в "Дон Карлос" на Верди

Верди вкара София в световния арт афиш | StandartNews.com

София. София се вписа достойно в световния арт афиш, посветен на честванията на 200-годишнината от рождението на композитора Джузепе Верди. Цикълът "Viva Verdi" в Софийската опера и балет започна с грандиозен успех на "Бал с маски" и "Дон Карлос" и продължава с премиерите на "Аида" на 15 октомври и "Травиата" на 28 и 30 ноември.

Билетите за първата са вече разпродадени. Постановката е копродукция с Арена ди Верона, откъдето идват пищни костюми за нашия състав. Диригент е Ерих Вехтер, а режисьор и сценограф е гостуващият знаменит аржентинец Уго де Ана. За пропусналите шанса следващите представления на "Аида" са на 16, 17, 18 и 31 октомври и на 1, 2 и 3 ноември.
Това не е всичко в оперния афиш за сезона.

Символичният дуел под наслов "Дерби на два века", започнал за 200-годишнините от рождението на Вагнер и Верди, продължава с голям концерт в зала 1 на НДК на 27 октомври от 18,30 ч. Участват солисти, хорът и оркестърът на националната ни трупа. В първата част ще бъдат изпълнени откъси от "Танхойзер", "Лоенгрин", "Валкюра", "Залезът на боговете" на Вагнер. Във втората част ще прозвучат хитове от "Набуко", "Трубадур", "Силата на съдбата", "Отело" и "Аида" на Верди.

В НДК ще бъде разположена и изложба "В памет на Джузепе Верди" с оригинални костюми, скици и афиши от негови опери. Откриването е утре от 18 часа в зала 4. Експонатите са предоставени от Историческия архив на Римската опера и ще останат у нас до 10 ноември. Съвместната арт акция на италианския културен институт, НДК и операта включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като "Травиата", "Аида" и други.
Ще има още кинопрожекции, лекции и майсторски класове. Жените в произведенията на Верди и иновацията на италианската опера през деветнадесети век са темите, които ще бъдат дискутирани през ноември. Любителите на киното пък ще могат да се насладят на класиката на Франсис Форд Копола "Апокалипсис сега", където звучи фрагмент от популярната "Валкюра" на Вагнер, част от тетралогията "Пръстенът на нибелунга". Ще могат да се видят и екранизираната опера "Отело", както и филмът на Тони Палмър "Семейство Вагнер".

Гостуването на операта на сцената на НДК продължава и през декември, когато ще могат да се видят балетните спектакли "Зорба гъркът" по музика на Микис Теодоракис на 15 декември и "Лeшникотрошачката" от Чайковски на 27 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай