Вдигат заплати на социални работници и РЗИ

По 1000 лв. за медиците на първа линия

Вдигат заплати на социални работници и РЗИ | StandartNews.com

Вдигат заплатите на социални работници, служители в РЗИ, Здравна каса, НОИ. "Увеличаваме на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други", съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС след Коалиционния съвет на управляващите партии, който прие нови социално-икономически мерки в помощ на хората и фирмите заради пандемията. Социалните работници и служителите в РЗИ са на минимална работна заплата, а повече от три месеца са на първа линия, коментира Борисов.

"Увеличават се парите за болниците. За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с коронавирус, се осигуряват по 1000 лева до края на годината", каза още премиерът. Той съобщи, че кабинетът заселя средства за лекари и зъболекари в училищата.

"За личните асистенти по Закона за личната помощ се осигуряват 122 млн. лв.", съобщи премиерът. Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева.

15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творците на свободна практика, които най-много пострадаха по време на извънредното положение и останаха без никакви средства.

Всички средства са от държавния бюджет, където чрез преструктуриране на програми са освободени над 1,8 милиарда лева. Заем засега няма да теглим, ползваме мазнинката, която сме натрупали, обобщи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай