Вдигат ли възрастта за пенсиониране? Светкавичен отговор от министерство

Президентът на КТ Подкрепа разбуни духовете

Вдигат ли възрастта за пенсиониране? Светкавичен отговор от министерство | StandartNews.com

От социалното министерство припомниха, че изготвят анализ на системата за задължителното пенсионно осигуряване

След като президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че работна група в правителството работи за промяна във възрастта на пенсиониране, социалното министерство излезе със светкавичен коментар

Въпросът за вдигане на възрастта за пенсиониране не е поставян и не е обсъждан, твърди  „Телеграф“, позовавайки се на официална позиция от Министерството на труда и социалната политика.

Така от ведомството отрекоха изобщо да има идея пенсионната възраст да се увеличи извън графика, който в момента е заложен в Кодекса за социално осигуряване.

Димитър Манолов предупреди, че ако това се случи, "Ще стане истински бой. Обещавам им го!“.

От социалното министерство казват, че изготвят анализ на системата за задължителното пенсионно осигуряване, но не дадоха подробности какви са идеите преди разработката да бъде готова. Целта на анализа е да се идентифицират проблемите и да се предложат конкретни мерки за подобряването ѝ.

В работата по изготвянето му участват експерти от МТСП, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт и представители на национално представителните организации на синдикатите и на работодателите.

„В рамките на работната група никога не е поставян и не е обсъждан въпросът за повишаване на пенсионната възраст“, посочват от социалното министерство.

Съгласно пенсионната реформа, приета преди години, всяка година пенсионната възраст на мъжете и жените се увеличава до достигане на 65 г. и за двата пола през 2037 г. След въпросната година възрастта за пенсиониране се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота, гласят в момента разпоредбите на КСО.

През настоящата година жените се пенсионират при навършени 62 г. и 2 месеца и 36 г. и 6 месеца стаж, а мъжете – на 64 г. и 7 месеца и с 39 г. и 6 месеца стаж. За догодина условията за стаж и възраст се увеличават с 2 месеца за дамите.

При господата критерият за възраст се вдига с месец, а този за стаж – с два месеца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай