Външно - бягайте от тази съседна страна през уикенда!

Идват екстремни метеорологични условия

Външно - бягайте от тази съседна страна през уикенда! | StandartNews.com

Очакват се опасни метеорологични явления в съседна на нас страна!

Мощен циклон ще удари северната ни съседка. Румъния е готова да посрещне последиците от опасното време, но министърът на околната среда на страната предупреди: "Неделя ще бъде най-тежкият ден и всички са нащрек".

Метеоролозите в страната обявиха жълт и оранжев код за проливни дъждове, както и за силни бури за следващите няколко дни. Столицата Букурещ също ще бъде засегната.

В близките часове температурите ще паднат от 34 градуса до 15 градуса във вътрешнокарпатските региони. Очакват се количества валежи над 60 литра на квадратен метър.

"Неделя, 29 септември, ще бъде най-тежкият ден от гледна точка на наводненията", предупреди министърът на околната среда, водите и горите Мирча Фечет пред Agerpres в петък. 

"Прогнозните оттоци за река Дунав обаче не би трябвало да ни излагат на опасност", прогнозира Фечет, който уточнява, че вероятно ще има по-тежки ситуации по вътрешните течения на хидрографските басейни под предупреждения.

И все пак, дебитът на река Дунав в участъка от входа на страната ще достигне максимален дебит от 7600 кубични метра в секунда през следващите пет дни, двойно повече от средните многогодишни стойности за септември и октомври, сочи прогнозата, публикувана на четвъртък от Националния институт по хидрология и управление на водите (INHGA), валиден за интервала 26 септември - 3 октомври, съобщава Digi24.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай