Ваксини за Бутан. Какво не знаем за кралството на щастието

Пращаме 172 500 дози AstraZeneca

Ваксини за Бутан. Какво не знаем за кралството на щастието | StandartNews.com

България зарадва Бутан. Утре за Кралството, което се намира между Китай и Индия, заминават 172 500 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca. Флаконите за инжекции ще бъдат транспортирани от "Бул Био – НЦЗПБ" до летище София.

На 14 юли Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу Covid-19 между България, Кралство Бутан и AstraZeneca и проект на двустранно споразумение за дарение на ваксините между България и Кралство Бутан.

Решението за дарение на ваксини бе взето, за да се избегне унищожаването на количества с изтичащ срок на годност. Към ваксината на AstraZeneca в страната ни има по-слаб интерес и големи налични количества.

Малкото кралство Бутан в Хималаите със 770 000 поданици, е известно с това, че в него щастието е основно право, гарантирано по конституция.

В страната няма бездомни хора. Ако някой загуби дома си, трябва просто да сигнализира на краля, който му дава земя, където да си устрои нов дом.

Мистериозната и живописна държава е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който има достатъчно пари и е готов да мине през доста формалности, може да я посети.

В Бутан телевизията и интернетът са били забранени до 1999 г. Кралят обаче решил да промени правилото, тъй като било невъзможно населението да се държи съвсем изолирано от останалия свят. Бутан е последната страна в света, която започва да използва телевизори.

Бутан има национален дрескод. Мъжете носят тежки роби до коляното, а жените - дълги рокли. Социалният статус на един човек се демонстрира чрез цвета на шала, заметнат през лявото му рамо. Обикновените хора често носят бели шалове, а благородниците и монасите - жълти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай