Ваканция в чужбина? Къде е възможно с PCR тест

Желаещите да пътуват задължително да проверят условията на сайта на Външно министерство

Ваканция в чужбина? Къде е възможно с PCR тест | StandartNews.com

Някои туристически агенции предлагат ваканции до екзотични дестинации през декември и януари. Желаещите да се вълзползват обаче задължително трябва да проверят условията за пътуване на сайта на Външно министерство, откъдето придовават българите да се въздържат от пътуване, освен при необходимост.

В много от страните се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус както на влизане, така и на излизане. Така се пътува до Малдивите, като тази година за първи път има директен чартър от София. БГ туроператор предлага пакети, стартиращи от 980 евро за Коледа и 1226 евро за Нова година.

Отрицателен PCR, направен до 72 часа преди влизането в страната, изискват и в Египет, Тунис и Мароко, а за Занзибар – само при симптоми от К-19. Ако пътувате до Мавриций – трябва да останете 14 дни под карантина при пристигането.

Макар че родни туроператори предлагат оферти за пътуване до Бали през декември 2020 – не се подвеждайте – островът е затворен за чужди туристи поне до края на годината. Недостъпни са още Виетнам, Сингапур, Китай, Шри Ланка, Малайзия, Индия, както и цяла Индонезия. Българи не могат да стъпнат на Сейшелите и в Япония. В Камбоджа пък, освен отрицателен тест, искат и медицинска застраховка поне за 50 000 долара.

Друга популярна дестинация – Тайланд, приема туристи от 10 ноември, но с много условия. За да се качиш в самолета за Кралството, трябва да носиш отрицателен PCR тест от последните 72 часа, медицинска бележка, че си в добро здраве и 72 часа преди полета не си проявявал признаци на някакво заболяване (Fit-to-Fly Certificate) - на английски език с подпис и печат на медицинско лице. Както и медицинска застраховка с покритие от минимум 100 000 щатски долара, която изрично да включва и лечение от COVID-19. Нужен е и специален Сертификат за влизане в Тайланд (Certificate of Entry - СОЕ). Изисква се и копие от бележка за резервиран и напълно платен 14-дневен престой в избран от кандидата карантинен хотел, както и билет за отиване и връщане.

И докато Азия е почти недостъпна, в Западната част на земното кълбо има къде да се отиде. В Куба плащате на летището 30 долара санитарна такса за поддръжка, както и 50 долара за PCR тест, който се прави на място. В Доминикана се тествате само при симптоми, а всички туристи, влезли на територията на страната в периода 15.09.2020 г. до 31.12.2020 г., получават безплатна медицинска застраховка с пълно покритие при Covid-19. Мексико няма изисквания за отрицателен тест или карантина, но е нужно да предоставите информация за адрес и билет за връщане, както и да имате поне по 40 евро джобни на ден, пише сайтът nasamnatam.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай