Вторник,

В църквата на Коледа само с маска

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Миряните трябва да спазват противоепидемичните мерки у нас, обясни пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. „У нас за разлика от страните в Западна Европа хората са членове на една енория и я посещават целогодишно. Свещениците ги познават и отпадат строгите изисквания, характерни за други държави. Светият синод призовава да се спазва дистанция, да се носят маски и хората да имат отговорно отношение.

Целта е да пазят себе си и тези в рискова група. Свещениците и клисарите също призовават това непрекъснато“, каза митрополит Антоний. Той изтъкна, че по отношение на Светото причастие няма промяна. От синода обаче също призовават хората да имат отговорно отношение и здравна култура и тези, които чувстват някакво неблагоразположение, да не посещават храма.

„А и преди причастие има изповед и свещеникът е запознат с духовното и телесно състояние на всеки мирянин“, добави митрополитът. Той уточни обаче, че на места в Западна Европа има определени изисквания при богослуженията. На някои места те ще са само с определен брой хора, в зависимост от големината на храма.

„Разбира се, маските ще са задължителни, както и предоставянето на дезинфектанти на входа на храма. На някои места пък е необходимо всеки богомолец да попълни данните си- трите имена, домашен адрес и телефон във връзка с противоепидемичните мерки. Това е в случай че има заразени, по този начин ще има яснота кои хора да се търсят след това като контактни лица“, обясни негово Високопреосвещенство.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички