В страната няма язовири в критично състояние

Няма опасност и от маловодие, заради изпускани язовири

В страната няма язовири в критично състояние | StandartNews.com

Въпреки сериозните валежи от дъжд и топенето на снега у нас няма язовири в критично състояние, съобщи ген. Кирил Войнов – зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), пред бТВ.

„Нещата се спокойни на територията на цялата страна, в края на януари и началото на февруари в Южна и Източна България падаха много интензивни валежи, но след този период ние работихме, за да гарантираме спокойствието на гражданите. Контролираме нивото на водата на язовири и създаването на резерви от обеми, за да може сега да не преливат язовирите”, увери Кирил Войнов. 

Той обясни, че в каскада „Арда”, язовир „Кърджали”, „Тополовград” и  „Студен кладенец”, има запълване на обема малко под 75%, т.е. има свободен обем, който може да гарантира безопасност при по-интензивни валежи.

„През април започва и снеготопенето, така че поддържаме непрекъсната връзка със собствениците на язовири, както и с областните управители”, отбеляза още Войнов.

Предстои приемането на Наредба за техническа експлоатация на язовирите, с която ще бъдат създадени Комисии в областните управи за категоризация на язовирите, припомни още ген. Кирил Войнов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай