В мол и дискотека - да, на училище - не дават

Държавата дължи на тези деца не само образованието, което им се полага, но и психичното им здраве.

В мол и дискотека - да, на училище - не дават | StandartNews.com

"Иии... да ви виждам ръцете - "Корона, чао!" Може и да не е точно с това парче, но по този начин ще кажат "чао" на мерките десетки млади хора, които тези дни получават шанса да влязат в дискотеките, но не и в училище.Могат да отидат в казино. Или в мола. Могат да отидат на кино или на заведение. Единственото, което странните мерки срещу коронавируса не им позволяват, е да влязат в класната стая.

Знам, ще ме оборят, че отиването на училище е задължително, а на дискотека - не, както прочетох наскоро в социалните медии, "ако децата са отговорни".

Отговорните възрастни се държат като отвързани тези дни, когато ресторантите заработиха, а ние искаме от тийнейджъри с повече адреналин и напълно лишени от социални контакти за доста време, да проявят отговорност? През цялото това време ги плашихме, набеждавахме ги за вирусоносители, все едно са гризачи, забранявахме им да прегърнат бабите си, оставихме ги да си развалят очите от дистанционното обучение на компютъра.

Учениците от 6 и 9 клас не получиха шанса да учат дори и два месеца присъствено. Тези два класа са най-ненужни ли? Ами хайде да ги закрием и да оставим българското образование до десети клас! И без това преди време то беше до 11-ти и никой от хората, които са учили една година по-малко, не се чувства интелектуално ощетен.

Държавата дължи на тези деца не само образованието, което им се полага, но и психичното им здраве.

Апропо, бях свидетел как в най-големия студ, по време на локдауна, групички тийнейджъри си поделяха бутилки бира и цигари в подлеза на Софийския университет, а и предполагам, не само там.При това, насядали направо на студените плочи. В опита си да ги опази от едно, държавата не ги пази от много други неща. А ако и догодина си имаме проблеми с коронакризата, което е твърде вероятно, трябва да се вземе някакво решение как децата да не остават прекалено дълго у дома. Иначе след време някои психиатри ще си имат много работа. А и някои работодатели, очакващи нещо да бъде свършено качествено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай