В Гълъбово празнуват за топлата вода

Особено изразителни в социалните мрежи бяха майките с деца в района

В Гълъбово празнуват за топлата вода | StandartNews.com

Жителите на Гълъбово и Сливен изразиха задоволството си от пускането на ТЕЦ Брикел. Особено изразителни в социалните мрежи бяха майките с деца в района. "Още в деня на пускането на пълна мощност на котлите на съоръжението в социалната мрежа Фейсбук заваляха множество положителни коментари от потребители на Дружеството. Едни се радват, че вече от кранчетата им тече топла вода, други, че децата им няма да останат на студено през зимата, а трети, работещи в ТЕЦ-а, са щастливи, че отново са на работното си място.

"Имам три малки деца, как не ви беше срам да спирате топлата вода на гражданите... и то без видимо нарушение от страна на Брикел. Пуснаха парното! Браво! Единствено то осигурява равномерно отопляне на цялото жилище", пише майка. "Аз и съпругът ми бяхме искрено притеснени за прдстоящия отоплителен сезон, след информацията за намаляването на мощността на котлите. Живеем на 24-25 градуса постоянна температура навсякъде - стаи, коридори, бани, единственият източник, които може да ни осигури подобно удобство е ТЕЦ-а", коментира под нейния пост друга жена. "И аз мисля,че парното не може да се сравни с климатиците. Апартаментът е денонощно топъл. Когато и да се върне някой в къщи е топло. Сутрин ставаш на топличко. Топла вода имаш непрекъснато", допълва друга. "И аз съм 'ЗА парното. За мен няма нищо по-изгодно. До преди 3 год. живеех в къща с климатик и подово... е няма такъв некомфорт. Никога не е равномерно затоплено и не е достатъчно. Не сме спирали през цялата зима нито подовото, нито климатика, но въпреки това не е като с парно", пише друга потребителка на социалната мрежа, а друг мъж допълва: "Като работещ в ТЕЦ-а, бях притеснен не само за наличието на топла вода и парно, а и за бъдещето. Как е възможно да спрат топлоподаването по такива съмнителни причини?! И какво се пказа – че Брикел са изрядни... какво ще им гледат с тези камери сега, теца работи отлично и само благини създава!!!".  

Преди ден регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора издаде заповед, с която се премахва принудителната административна мярка за спиране на дейността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, гр. Гълъбово. Тя бе наложена на 09.09.2019 г. заради установено използване на биомаса. Мярката на ТЕЦ „Брикел“ беше наложена с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, във вторник РИОСВ-Стара Загора извърши проверка на място, която установи, че неразрешените горива са отстранени от площадките на територията на предприятието.

Проверката установи също, че операторът е изградил система за непрекъснато видеонаблюдение за контрол на съоръженията, осигуряващи подаване на горива към котлите на ТЕЦ-а. На РИОСВ-Стара Загора и органите за местно самоуправление е осигурен непрекъснат достъп в реално време до видеоизображенията, както и възможност за отдалечен преглед и съхраняване на информацията от системата за видеонаблюдение. След като се увери в изпълнението на предписанията и в непрекъснатия достъп до системата за видеонаблюдение чрез предоставените IP-адреси, РИОСВ пристъпи към премахване на поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай