Уникални артефакти в БАН

Експозицията ще продължи до 27 май

Уникални артефакти в БАН | StandartNews.com

Уникални накити с библейски сюжети от сребро с позлата и седеф, икони и изящни богослужебни кръстове от Средновековието, факсимилета на глаголически и кирилски текстове и на ценни исторически документи са изложени за кратко в централното фоайе на БАН. Експозицията, посветена на Кирило-Методиевата идея в православното християнство, е дело на Центъра по Кирило-Методиевистика и Етнографския музей при академията и ще продължи до 27 май 2019 година.

„Благодарение именно на Кирил и Методий християнството се утвърждава в българската държава и това личи в културата и в народното творчество. Ето, тази година честваме 1150 години от успението на Св. Константин-Кирил Философ - повече от едно хилядолетие България е християнска държава“, изтъкна и.д. директор на музея доц. д-р Петко Христов, представяйки пред Actualno.com витрината с артефакти за Кирило-Методиевото влияние в православието.
По въпроса защо Кирил и Методий се изобразяват, държащи кирилицата, доц. Христов е категоричен - тя се поставя в ръцете им, защото е посветена на тях. „Това е осмислянето. Така са го възприемали. Все пак култът, с който българският народ се идентифицира, съществува и той приема визуални форми“, коментира той. Първите изображения на Кирил и Методий датират от XI и XII век - те са на светци, които не държат букви, отбеляза доц. Десислава Найденова от Кирило-Методиевисткия център на БАН и посочи като пример, че в с. Курбиново в околносттите на Охрид има изображение от 1191 г. със запазени надписи „Кирил и Методий, учители на българите“.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай