Удря ни магнитна буря, каквато не помним

Отново на няколко места ще се вижда Северно сияние

Удря ни магнитна буря, каквато не помним | StandartNews.com

Силна геомагнитна буря се насочва към Земята и ще ни удари през уикенда - 5 и 6 октомври.

Явлението е толкова мощно, че се очаква отново да се види хипнотизиращо изображение на Северното сияние, но според НАСА това ще стане само в няколко американски щата.

Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата в САЩ (NOAA)  издаде предупреждение за геомагнитна буря G3 късно в четвъртък, след като са регистрирани две силни изригвания от слънцето в рамките на 48 часа по-рано тази седмица.

„Слънцето далеч не е скучно и понякога има тези големи експлозии, които наричаме слънчеви бури“, каза пред Newsweek Питър Галахър, ръководител на отдела по астрономия и астрофизика и директор на обсерваторията в Дъблинския институт за напреднали изследвания, предаде ДарикНюз.

"Тези експлозии пренасят горещ газ и магнитни полета далеч от слънцето и много от тях просто излизат в слънчевата система и никога не удрят Земята. Но когато тези топки от горещ газ и магнитно поле идват тук, те могат да причинят полярни сияния", допълни ученият.„До събота или неделя тези слънчеви бури ще засегнат Земята и когато го направят, ще има полярно сияние“, каза Галахър и посъветва, че може да си струва хората и от други части на света да погледнат към небето за всеки случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай